Müsteerium: kuhu kaovad Jaava merre uppunud sõjalaevad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: AFP/SCANPIX

Novembri alguses alustas rahvusvaheline grupp sukeldujaid veealust retke Teises maailmasõjas Jaava merre uppunud Hollandi sõjalaevade vrakkide juurde, kuus neid ootas ees üllatus, vahendab CNN. 

Meeskond soovis asetada ühe Hollandi admirali sõjalaeva juurde mälestustahvli, et mälestada selle uppumise 75. aastapäeva. Selle asemel tegid nad jahmatava avastuse. «Meid kõiki hämmastas, et laevu polnudki seal,» kirjeldas Hollandi kaitseministeeriumi esindaja Paul Middelberg.

Haihtunud olid HNMLS De Ruyter, HNLMS Java ja enamus HNLMS Kortenaeri jäänustest.

Kuid Hollandi alused ei ole ainsad, mis Indoneesia lähedal asuvatest vetest teadmata kaduma läinud. Middelbergi sõnul on jäljetult kadunud ka vähemalt kaks Suurbritannia Teise maailmasõja aegset sõjalaeva ja USA allveelaeva vrakk.

Indoneesia ametnikud näivad sündmusest hämmingus olevat. «Me ei ole saanud kindlaks teha, kas need on mujale viidud või varastatud,» ütles Indoneesia välisministeeriumi esindaja Arrmanatha Nasir.

«Asi on selles, et need ei ole seal, kus nad varem asusid, vihjates, et vrakid liikusid vee all kuidagi iseeneslikult.»

Indoneesia valitsus nõustus koostöös hollandlastega alustada asja uurimist.

«Selle piirkonna suur probleem on rüüstamine,» sõnas Austraalia merearheoloog Mark Staniforth. «Indoneesia piirkonnast on keegi aastaid uppunud alustelt metalli kogunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles