Rootsi kaalub välismaalt seksi ostmise keelustamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Michael Hanschke/Reuters/Scanpix

Rootsi Vasakpartei otsib toetust ettepanekule kriminaliseerida oma kodanikele seksi ostmine välismaalt. Seadus võib parlamendis Kristlike Demokraatide toel ka läbi minna, kirjutab Sydsvenskan.

«See võib olla moodus seksi ostmist vähendada, ning me tahame siin olla teistele riikidele eeskujuks," ütles Kristlike Demokraatide juht Andreas Carlson eile. Seksi ostmine on Rootsis keelatud.

Sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv justiitsminister Morgan Johansson arvab, et seksi ostmise kriminaliseerimine Rootsi kodanikele ka välismaal oleks efektiivne vahend inimkaubitsemise ja seksorjuse vastu võitlemiseks.

Kuid nii Carlson kui Johnsson võivad eelnõu tõhusust ülehinnata. Tegelikkuses on küsitav, kui suurt mõju Rootsi seksiteenuste keeld nedne ostmisele üldse avaldaks.

Stsenaarium, mille kohaselt välisriikide korrakaitsjad aitaks uurida juhtumeid nende riigis tegutseva suure sektori vastu, mida riigis kuritegelikuna ei käsitleta, on väike. Uurimise alustamiseks on vaja, et tegu oleks kuriteoga mõlemas riigis.

Loomulikult kehtivad siin ka mõned erandid, näiteks lastevastased seksuaalkuriteod, kuid üldiselt kehtib siiski põhimõte, et riigid austavad üksteise seadusandlust ega kipu neid piire ületama. Ning selleks on ka head põhjused.

Kui mõned riigid hakkaksid karistama oma kodanikke välismaal toime pandud tegude eest, mis on teises riigis täiesti seaduslikud, siis võivad seda käitumist järgida ka teised riigid ja hakata oma kodanikke nende silmis väärtegude eest karistama.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles