Stockholmis ja Oslos jagatakse välja Nobeli auhinnad (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli rahupreemia pälvis sel aastal Colombia president Jose Manuel dos Santos.
Nobeli rahupreemia pälvis sel aastal Colombia president Jose Manuel dos Santos. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Rootsi pealinnas Stockholmis ja  Norra pealinnas Oslos jagatakse täna välja selle aasta Nobeli auhinnad, muusikalegend Bob Dylani puudumisel on tseremooniate peakangelane Colombia president Jose Manuel dos Santos, kes pälvis rahupreemia rahuleppe eest marksistlike sissidega.

Kodusõda Colombias oli nõudnud viie aastakümne jooksul enam kui 260 000 inimese elu.

«Miski, mis näis paljudele colombialastele ja paljudele ladina-ameeriklastele mõne aasta eest võimatu unenäona, on nüüd tegelikkuseks saanud,» lausus Santos ajakirjanikele Norra pealinnas tseremoonia eelõhtul.

Meditsiini-, füüsika-, keemia-, majandus- ja kirjandusauhinnad antakse üle Stockholmi kontserdisaalis, rahupreemia Oslo raekojas.

Kirjanduse Nobeli preemia määrati USA laulukirjutajale ja luuletajale Bob Dylanile, kes on öelnud, et kiired asjatoimetused ei võimalda tal endal Stockholmi sõita.

Nobeli auhinnad jagatakse alati välja 10. detsembril rootslasest keemiku, töösturi ja dünamiidi leiutaja Alfred Nobeli (1833–1896) surmapäeval. Nobel pärandas testamendiga suurema osa oma varast sihtasutusele, mis annab viies valdkonnas rahalise auhinna omal alal suurima panuse andnud inimesele. Esimesed preemiad anti välja 1901. aastal. Majanduspreemia asutas 1969. aastal Rootsi keskpank.

Nobeli auhinnaga kaasneb kuldmedal, diplom ja tšekk kaheksale miljonile Rootsi kroonile (824 000 eurot). Santos on lubanud selle annetada sõjaohvritele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles