Lõunakorealased tähistasid presidendi ametivolitustest ilmajätmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded lõunakorealased tähistasid täna Soulis rahvakogunemisel Lõuna-Korea presidendi Park Geun-Hye ametivolitustest ilmajätmist.

Seitsmendat nädalat järjest kogunesid protestijad pealinna tänavatele, kuid täna oli meeleolu valdavalt positiivne. Seadusandjad hääletasid eile ülekaalukalt riigipea volituste peatamise poolt seoses korruptsiooniskandaaliga.

Konstitutsioonikohus asub nüüd kaaluma, kas kinnitada Parki tagandamine või ta ennistada. Kohtul on otsuse tegemiseks kuni 180 päeva.

Kuni otsuse langetamiseni täidab presidendi ametikohustusi peaminister Hwang Kyo-ahn.

Kuigi Parkilt võeti tema ulatuslikud täidesaatvad õigused, siis aktivistide sõnul kavatsetakse surve avaldamist jätkata, kuni ametist tagandamise kinnitab põhiseaduskohus.

Korraldajate sõnul osales tänasel massiüritusel 200 000 inimest.

Aastatel 1961-1979 sõjaväehunta eesotsas Lõuna-Koread valitsenud Park Chung-hee tütar Park Geun-hye sai presidendiks 2013. aasta veebruaris ning tema ametiaeg pidanuks lõppema 2018. aasta veebruaris.

Prokuratuur süüdistab 64-aastast presidenti ja tema usaldusalust Choi Soon-sili Lõuna-Korea juhtivfirmadelt enam kui 60 miljoni dollari väljapressimises vabaühendustele. Saadud summasid kasutas Choi väidetavalt isikliku kasu saamiseks. Lisaks olevat ta osalenud ka poliitilises otsustusprotsessis, kuigi tal puudub valitsuses ametlik roll.

Parki sõnul toimus kõik see avalikes huvides.

Choi, kelle isa oli usutegelane ja Parki pikaajaline mentor kuni oma surmani 1994. aastal, vahistati novembri algul süüdistatuna kelmuses ja võimu kuritarvitamises.

Choile on esitatud süüdistus võimu kuritarvitamises. Vahistatud on ka kaks presidendi abi.

Alates korruptsiooniskandaali puhkemisest on sajad tuhanded lõunakorealased nõudnud igal nädalavahetusel Parki tagasiastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles