Prantsuse valitsus soovib eriolukorra seitsmekuist pikendamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politsei Pariisis.
Prantsuse politsei Pariisis. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/Scanpix

Prantsuse valitsus teatas täna plaanist pikendada eriolukorda järgmise aasta presidendivalimistesse järgsesse aega, viidates pühasõdalaste rünnakute ohul valimiste ajal.

Prantsusmaal kehtib eriolukord alates 2015. aasta 13. novembri Pariisi terrorirünnakutest, milles hukkus 130 inimest.

Prantsuse presidendivalimiste esimene ja teine voor peetakse vastavalt 23. aprillil ja 7. mail. Juunis peetakse parlamendivalimised. Valitsus soovib pikendada eriolukorda 15. juulini. Eriolukorra pikendamine vajab parlamendi heakskiitu ja senat arutab seda neljapäeval.

«See valimiskampaania periood, mis hõlmab mõistagi arvukaid avalikke kohtumisi ja üritusi, toob kahjuks kaasa kõrgendatud rünnakuriski,» ütles vastne peaminister Bernard Cazeneuve valitsuskabineti kohtumisel.

Eriolukorda, mis annab politseile lisavolitused läbiotsimiste ja kahtlustatavate koduaresti panemiseks, on juba neli korda pikendatud.

Cazeneuve sõnas, et eriolukord peab hõlmama kõiki valimisoperatsioone ja hoiatas isikute eest, kes tahavad anda hoobi meie demokraatlike väärtuste ja vabariiklike põhimõtete südamesse.

«Pikendamine 15. juulini annaks järgmisele presidendile võimaluse hinnata julgeolekuolukorda ja eriolukorda vajadusel pikendada,» lausus peaminister. Senine siseminister Cazeneuve kinnitati peaministriks teisipäeval pärast seda, kui peaminister Manuel Valls lahkus ametist, et pürgida sotsialistide presidendikandidaadiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles