Türgi parlamendile esitati presidendi volitusi laiendav seadus (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Türgi võimupartei esitas täna parlamendile seaduseelnõu president Recep Tayyip Erdoğani volituste laiendamisest.

Põhiseadusmuudatus, mida Erdoğan on tahtnud alates presidendiks saamist 2014. aastal, näeks ette riigipeale suurema täidesaatva võimu andmist.

Erdoğan ütles täna Istanbulis, et loodab seaduse vastuvõtmist 550-kohalises parlamendis. «Loodan, et see läbib parlamendi edukal hääletusel enam kui 330 poolthäälega, et kutsuda esile referendum,» sõnas president. «Jumala tahtel saab sellest uue ajastu algus.»

Valitseval Õigluse ja Arengu Parteil (AKP) on parlamendis 316 saadikukohta, seega loodab võimupartei seaduse vastu võtta opositsioonilise Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) toel, mis on lubanud eelnõu toetada. Asepeaminister Nurettin Canikli sõnul on MHP ja AKP üksmeelele jõudnud ja rahvahääletus muudatuste üle korraldatakse tõenäoliselt kas märtsis, aprillis või mais.

Asepeaministri sõnul jõustuksid eelnõus sätestatud muudatused 2019. aastal, mil toimuvad paralleelselt presidendi - ja parlamendivalimised.

Opositsioonilise Vabariikliku Rahvapartei (CHP) liidri Kemal Kılıçdaroğlu sõnul on seaduse näol tegemist režiimivahetuse, mitte valitsemissüsteemi muutmisega. Valitsus pole eelnõu sisu detailselt avalikustanud, kuid võtmetähtsusega muudatuste hulka kuuluks peaministri positsiooni asendamine kahe asepresidendi kohaga.

Küsimuseks on ka see, kas uus põhiseadus tähendaks Erdoğani jaoks võimalust kandideerida kaheks uueks ametiajaks. Sellisel juhul võiks ta võimul olla kuni 2029. aastani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles