Istanbuli rünnakuohvrite arv tõusis 44-ni (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Istanbuli jalgpallistaadioni lähedal laupäeval aset leidnud kahe plahvatuse ohvrite arv on tõusnud 44-ni, ütles täna Türgi tervishoiuminister Recep Akdag. Vigastada saanuid on 166.

«Kaotasime veristes rünnakutes 36 politseinikku ja kaheksa tsiviilisikut,» ütles Akdag parlamendis.

Türgis Istanbuli kesklinnas asuva Besiktas Vodafone Arena nimelise staadioni lähistel kärgatas laupäeva õhtul kohaliku aja järgi kella poole 11 ajal õhtul plahvatus.

Türgi siseminister Suleyman Soylu teatas, et plahvatusi oli kaks. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kinnitas, et on nii vigastatuid kui hukkunuid.

Tügi asepeaminister Numan Kurtulmuş teatas pressikonverentsil, et rünnaku eest peetakse vastutatavaks Kurdistani Töölisparteid (PKKd). «See pole kindel, kuid kõik märgid viitavad sellele,» sõnas Kurtulmuş CNNile. 

Õhtul teatas PKK allrühmituseks peetav Kurdistan Freedom Hawksi nimeline grupeering rünnaku eest vastutuse. Teade avaldati PKK-meelse uudisteagentuuri Firat veebileheküljel. 

Nädala eest kihutas ISIS oma võitlejaid Türgis ründama julgeoleku-, sõjaväe- ja meediaasutusi.

Türgi peab silmistsi seisma mitmete julgeolekuohtudega. Lisaks kurdidele võitleb Türgi ka ISISe terroristidega. Vähem kui nädala eest andis ISIS välja avalduse,  milles kihutati nende võitlejaid üles ründama Türgi julgeoleku-, sõjaväe- ja meediaasutusi.

Erdogan tegi hilisõhtul ka ametliku avalduse, milles kinnitas kahe plahvatuse toimumist ja inimohvreid. Riigipea sõnul plahvatas autopomm ja lähedalasuvas pargis lasi ennast õhku enesetaputerrorist.

Ohvritest suurem osa olid märulipolitseinikud. «Lõhkeaineid täislaaditud auto lõhkes kohas, kuhu oli pärast jalgpallimängu saadetud meie politseiüksus. Ma arvan, et sihtmärgiks oligi märulipolitsei buss. Hukkunutest 30 olid korrakaitsetöötajad,» kinnitas siseminister Suleyman Soylu.

Ministri sõnul on juba vahistatud kümme kahtlusalust.

Türgi transpordi-, merendus- ja kommunikatsiooniminister Ahmet Arslan ning spordiminister Akif Cagatay Kilic nimetasid plahvatusi terroriaktiks. «Need, kes ründavad meie rahva ühtsust ja solidaarsust, ei võida kunagi,» sõnas Kilic.

Istanbuli kesklinnas asuval Besiktase staadionil oli enne plahvatusi lõppenud kahe Türgi jalgpallimeeskonna, Besiktase ja Bursaspori vaheline mäng. Inimesed olid juba staadionilt lahkunud.

«Lõhkeaineid täislaaditud auto lõhkes kohas, kuhu oli pärast jalgpallimängu saadetud meie politseiüksus,» ütles siseminister Suleyman Soylu. «Ma arvan, et sihtmärgiks oligi märulipolitsei buss. Haavatutest on enamik korrakaitsetöötajad,» rääkis ta.

​Istanbuli prokuratuur teatas, et alustab uurimist.

Pealtnägija Omer Yilmiz, kes töötab koristajana sündmuspaiga lähedal asuvas Dolmabahce mošees, kirjeldas Reutersile, et plahvatuse kärgatades ulatusid leegid kõrgele taevasse, lähedalasuvas kohvikus istunud inimesed varjusid laudade alla ning otsisid kaitset. 

Türgi politseinikud. REUTERS/Murad Sezer
Türgi politseinikud. REUTERS/Murad Sezer Foto: MURAD SEZER/REUTERS/Scanpix
Besiktas Vodafone Arena staadion Istanbulis / Twitter
Besiktas Vodafone Arena staadion Istanbulis / Twitter Foto: twitter
Besiktas / Google maps 
Besiktas / Google maps Foto: Besiktas
Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles