Kreeka parlament kiitis heaks uued eelarvekärped

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlament jõulutuledes.
Kreeka parlament jõulutuledes. Foto: Yorgos Karahalis/AP

Kreeka parlament kiitis laupäeval heaks uued eelarvekärped, mida on nõudnud riigi võlausaldajad.

Eelarves tõstetakse taaskord makse ning kärbitakse palku ja pensione.

Muu hulgas tõstetakse auto-, kütuse, tubaka-, kohvi- ja õllemakse umbes miljardi euroga. Avaliku sektori palku ja pensione vähendatakse pea kuue miljardi võrra.

Kreeka suuremad ametiühingud alustasid neljapäeval üldstreiki protestiks rahvusvaheliste võlausaldajate nõutava maksutõusu ja palgakärbete vastu. Tööseisakust kokkuhoiumeetmete vastu võtsid osa riigiteenistujad, pangatöötajad, kaubalaevade meremehed, ajakirjanikud, raudteetöötajad ja riigipalgalised arstid.

"Me reageerime repressiivsele kokkuhoiule, vaesusele ja viletsusel. Seisame taas silmitsi võlausaldajate absurdsete nõuetega," ütles ametiühing GSEE.

Kreeka rahvusvahelised kreeditorid - Euroopa Liidu liikmesriigid ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) - ootavad riigilt tööseadusandluse reformi, et majandust halvavate streikide korraldamist raskendada ning töötajate koondamist lihtsustada.

Kreeka uude eelarvesse on arvatud ligikaudu miljard eurot kavandatavatest maksudest autodele, telefoniteenustele, tasulisele televisioonile, kütusele, tubakale, kohvile ja õllele. Parlament kavatseb maksutõusu heaks kiita pühapäeva hommikuks.

Kulutused palkadele ja pensionidele kahanevad järgmisel aastal 5,7 miljardi euro võrra.

Ametiühinguid ärritab ka plaan teenida järgmisel aastal üle kahe miljardi euro erastamiselt, see summa sisaldab 1,2 miljardit eurot piirkondlike lennujaamade müügilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles