ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis Gambia liidrilt võimu loovutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia presidendiks valitud Adama Barrow.
Gambia presidendiks valitud Adama Barrow. Foto: Dawda Bayo/AP

ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis laupäeval, et Gambia liider Yahya Jammeh loobuks võimust pärast kaotust valimistel, mille tulemusi ta keeldub tunnistamast.

Kõigi 15 nõukogu liikmesriigi üksmeelses otsuses kutsutakse Jammehi üles austama Gambia rahva tahet ja loovutama võimu viivitamatult ja tingimusteta presidendiks valitud Adama Barrowle.

Barrow sõnul ei ole 22 aastat Gambiat valitsenud presidendil põhiseaduslikku alust valimistulemusi mitte aktsepteerida.

"Ma kutsun teda oma praegust seisukohta muutma ja aktsepteerima heas usus rahva otsust meie kodumaa Gambia huvides," lausus ta.

Opositsiooni kandidaat keelitas samas oma toetajaid käituma "distsiplineeritult ja küpselt".

Jammeh tunnistas valimistel kaotust vahetult pärast valimistulemuste selgumist detsembri alguses, kuid teatas reedel oma meelemuutusest. President mõistis hukka valimisorganite väidetavad lubamatud vead ja kutsus üles korraldama uut hääletust. Ta viitas veale häältelugemises, mida tunnistas valimiskomisjon ise, andes Barrowle võidu väiksema vahega, kui algul teatatud.

Viimaste ametlike tulemuste kohaselt toetas Barrowd presidendivalimistel 43,29 ja Jammehi 39,64 protsenti hääletanuist. Valimisosaluseks teatati 59 protsenti. Esialgsete valimistulemuste järgi oli Barrow ülekaal mitme protsendi võrra suurem.

Barrow sõnul on sõltumatu valimiskomisjon ainus pädev organ, kellel on õigus 1. detsembri presidendivalimiste võitja välja kuulutada.

"Seda juba tehti ja mina olen valitud president," lausus ta.

Jammeh peaks Barrowle võimu üle andma jaanuaris.

Presidendi avaldus pöörab pea peale olukorra riigis, mille elanikud olid lootnud rahumeelsele demokraatlikule üleminekule pärast Barrow üllatusvõitu.

Aafrika Liit manitses laupäeval samuti presidenti austama Gambia valimistulemusi.

"Komisjoni esinaine ärgitab presidenti võimaldama rahumeelset ja korrapärast võimu üleandmist uuele Gambia riigipeale," ütles AL-i Komisjoni esinaine Nkosozana Dlamini-Zuma.

Dlamini-Zuma sõnul on Barrow valimine on "rahva tahte tõeline väljendus".

Gambia parteid peavad "alluma seaduslikule korrale", ütles esinaine, kelle sõnul hakkab valimisi arutama AL-i rahu- ja julgeolekunõukogu.

Hukkamõistuga ühimes laupäeval ka Valge Maja.

"Ühendriigid mõistavad karmilt hukka president Yahya Jammehi otsuse eirata Gambia rahva tahet," kirjutati Valge Maja avalduses.

Kümned opositsiooniaktivistid, kes aprillist saadik meeleavalduste korraldamise eest kinni on peetud, vabastati sel nädalal kautsjoni vastu. Nende advokaadi sõnul kuulusid nad kõik Ühtsesse Demokraatlikku Parteisse (UDP), mille presidendikandidaat Barrow oli. Ühes veel 18 aktivistiga vabastati UDP asutaja Ousainou Darboe.

Inimõiguslaste sõnul vangistas Jammehi režiim tihtipeale oma poliitilisi vastaseid ja sageli ka tappis neid.

Barrow lubas sel neljapäeval asutada Lõuna-Aafrika Vabariigi stiilis tõekomisjoni ja ütles, et riigi relvajõudude juht oli tõotanud talle oma toetust. Surve Jammehi ja tema administratsiooni juhtfiguuride süüdimõistmiseks inimõigusrikkumiste eest on üks uue valitsuse ees seisvatest suurtest väljakutsetest.

Oma 3. detsembril antud usutluses välistas Barrow "nõiajahi" ja lubas, et tema eelkäija saab elada Gambias tavakodanikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles