AJA PEEGEL: Siuude vastupanu traagiline lõpp-peatükk (2)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wounded Knee veresaunas surma saanud indiaanipealik Tähniline Põder.
Wounded Knee veresaunas surma saanud indiaanipealik Tähniline Põder. Foto: Wikipedia.org

Paljudele indiaanihõimudele tõid nüüdsed Põhja-Dakota naftajuhtme vastased protestid meelde minevikusündmused, kus põlisameeriklased on pidanud oma maatükke tihtipeale vere hinnaga kaitsma. Igal USA hõimul on oma lahingulood, mida meenutada – osa neist võidukad, kuid paljud pigem traagilised.

Üks kuulsam neist on 1890. aasta 29. detsembri Wounded Knee veresaun. Nagu nimetuski ütleb, lõppes see eri andmetel 150–300 sündmuste keskmes oleva siuu hõimu indiaanlasele surmaga. Tegemist oli USA riigivõimude ja Suure tasandiku põliselanike pikaaegse sõja lõpp-peatükiga.

1876. aastaks oli USA valitsus saanud juba sajandi jagu oma indiaanipoliitikat ellu viia ning televõrgu History portaali järgi oli seetõttu enamik Ameerika 300 000 põliselanikust surutud põlistelt aladelt elama kindlate piiridega reservaatidesse.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles