Trump seadis kahtluse alla «ühe Hiina poliitika» (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

USA presidendiks valitud Donald Trump esitas pühapäeval eetrisse läinud intervjuus küsimuse, kas Ühendriigid peaksid jätkama oma «ühe Hiina poliitikat», kui Peking ei tee järeleandmisi kaubanduses ja teistes küsimustes.

«Ma ei tea, miks me peame olema seotud «ühe Hiina poliitikaga», kui me ei lepi Hiinaga kokku teistes asjades, seal hulgas kaubanduses,» ütles Trump Fox Newsi usutluses.

«Ma ei taha, et Hiina mulle dikteeriks,» ütles Trump, viidates hiljuti Taiwani presidendiga peetud telefonivestlusele, millele järgnes Hiina protest.

Telefonikõne vastuvõtmine Taiwani presidendilt Tsai Ing-wenilt murdis aastakümneid kestnud USA diplomaatilist traditsiooni, mis tunnustab Pekingit Hiina ainsa esindajana.

Peking peab Taiwani oma mässuliseks provintsiks.

Trumpi sõnul teavitati teda Tsai kõnest vaid mõni tund enne selle toimumist, mitte aga nädalaid varem, nagu meedia seda väitis.

Trump märkis intervjuus, et lisaks kaubandusele ei tee Hiina Ameerikaga koostööd ka oma valuutaga seotud küsimustes, Põhja-Korea ja tema tuumarelvastuse ning Lõuna-Hiina merega seotud pingete küsimustes. Trumpi sõnu rajab Hiina Lõuna-Hiina merele «tohutut kindlust».

Tuumarelvade küsimuses väitis Trump, et Hiina saaks Põhja-Korea peamise patroonina «selle probleemi lahendada».

«Nad (hiinlased) ei aita meid üldse,» kurtis Trump.

Trumpi sõnul oleks Tsai telefonikõne mitte vastu võtmine olnud lugupidamatu.

«See oli väga meeldiv telefonikõne. Lühike. Ja miks peaks mõnel teisel riigil olema õigus öelda, et ma ei saa kõnet vastu võtta?» küsis Trump.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles