Politico Eestist: miks muudab Trump selle väikeriigi nii ärevaks (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser.
Välisminister Sven Mikser. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rahvusvaheline meediaväljaanne Politico avab oma lugejatele, miks valmistab Eestile muret vabariiklasest Donald Trumpi valimine Ameerika Ühendriikide järgmiseks presidendiks.

Sajandite jooksul on Eestit valitsenud nii tsaarid, bolševikud ja natsid, kirjutab väljaanne, ning kui Venemaa kavatsused on välja vihastanud isegi USA ametiisikud Washingtonis, siis eestlaste jaoks on Vene oht ja ebakindlus tuleviku suhtes igapäevane nähtus. Värskelt on siin elavatel inimestel meeles nii nõukogude okupatsiooniaastad kui ka 2007. aasta küberrünnak Eesti ametiasutustele. Lisaks muidugi 2014. aastal sissetung Ukrainasse. Suure vene vähemuse tõttu on see ka magus sihtmärk Moskva propaganda jaoks.

«Me usume, et meie liitlased peavad oma sõna  meid kaitsta, aga muidugi pole n-ö vabastatud saada väga väljakutsuv variant,» ütles möödunud nädalal Tallinnas tehtud intervjuus Politicole Eesti välisminister Sven Mikser.

Venemaa ja lääneriikide vahel kasvavad pinged tõstavad aga Eesti aina rohkem pildile, märgib Politico. Vene hävitajate õhuruumirikkumised on siin igapäevased ja Venemaale kuuluvasse Kaliningradi enklaavi on paigutatud tuumaraketid.

«Kui aastaid tagasi vaatas president [George W.] Bush [Vladimir] Putini silmadesse ja nägin seal midagi ilusat, siis meie seda ei näinud. Kui Hillary Clinton ütles välisministrina, et vajutab nüüd suhtes Venemaaga reset-nuppu, siis meie ei näinud, kuidas küll taoline taaskäivitus ka päriselt tööle hakkaks,» ütles Mikser. «Eestis oleme me suhteliselt skeptilised selleste sammude edus... Oleks hea, kui juba alguses peale rakendataks realistlikumat ja rohkem kainet mõistust nõudvat lähenemist.»

Alles eelmisel nädalal kirjutati Tallinnas levinud venekeelses artiklis (valet), kuidas Trump oli toru hargile visanud, kui Baltikumi juhid talle helistasid. Eesti president pole tegelikult veel tulevase presidendiga rääkinudki.

«Meid paneb tegelikult muretsema, et olukorras, kus Putin tunneb ennast ohustatuna, võime meie olla kohaks, kus ta enda võimu näitama hakkab,» ütles Mikser. 

Loe täismahus artiklit Politico kodulehelt (inglise keeles).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles