USA kongress toetas Vene küberrünnakute uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tulevane president Donald Trump
USA tulevane president Donald Trump Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

USA kongress kiitis eile heaks juurdluse läbiviimise Luure Keskagentuuri (CIA) hinnangu üle, milles väidetakse, et Venemaa sekkus küberrünnakutega USA presidendivalimistesse eesmärgiga aidata kaasa vabariiklase Donald Trumpi võidule.

Mõlema partei toetusega juurdluse viib läbi senati luurekomitee eesotsas selle vabariiklasest esimehe Richard Burriga. Juurdluse kiitsid heaks nii senati vabariiklastest enamuse juht Mitch McConnell kui ka esindajatekoja vabariiklasest spiiker Paul Ryan.

«Venelased ei ole meie sõbrad,» kuulutas McConnell. «Mõistagi on igasugune välismaalt pärinev sissetung meie küberkaitsemeetmetesse häiriv ning ma mõistan sellised jõupingutused karmilt hukka,» sõnas Kentucky osariigist senatisse valitud vabariiklane.

Ryan teatas avalduses, et toetab esindajatekoja luurekomitee juba alanud juurdlust välisriikidest ja äärmusrühmitusest lähtuvate küberohtude suhtes. Ta nimetas Venemaa sekkumist eriti problemaatiliseks, sest president Vladimir Putini juhtimisel on Venemaa käitunud agressorina ja õõnestab järjekindlalt USA huve.

Spiiker ütles Trumpi kahtlusi demokraatide motiivide suhtes arvesse võttes, et kongressi juurdlused ei tohiks seada kahtluse alla nende valimiste selget ja otsustavat tulemust.

Senati enamuse juht avaldas ühtlasi lootust, et uues valitsuses vastutavatele ametikohtadele asuvad inimesed jagavad tema vaateid Moskva suhtes.

McConnell sõnas, et usaldab täielikult Ühendriikide luureteenistusi. Ta meenutas Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimist Venemaa poolt ja ütles, et Balti riikide liidrid on Moskva tegevuse tõttu närvilised. McConnell kiitis seejärel NATOt, mida Trump valimiskampaania ajal korduvalt ründas.

«Ma usun, et me peaksime lähenema neile küsimustele eeldusel, et venelased ei soovi meile head,» sõnas senati vabariiklaste liider.

Trump nimetas pühapäeval CIA väiteid naeruväärseks ja süüdistas selles valimistel lüüa saanud demokraate. Eile lisas ta, et on väga raske kindlaks teha, kes häkkimisega tegeles.

«Kas te suudate ette kujutada seda, kui valimistulemused oleksid olnud vastupidised ja me oleksime üritanud mängida Venemaa/CIA kaarti. Seda oleks nimetatud vandenõuteooriaks!» postitas Trump sotsiaalmeediakanalisse Twitter.

USA luurejuhid teatasid oktoobris, et Venemaa on üritanud küberrünnakutega sekkuda USA valimistesse ja õõnestada protsessi usaldusväärsust. Ühendriikide luurekogukond on nüüd läinud sammu kaugemale, väites, et küberrünnakute eesmärk oli kahjustada demokraatide presidendikandidaati Hillary Clintonit ja aidata Trumpi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles