Kas Vene palgamõrvarid käivad Türgis ohvreid maha löömas? (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini-vastane meeleavaldaja Istanbulis.
Putini-vastane meeleavaldaja Istanbulis. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Scanpix

Türgis on aset leidnud hulk endistest NSVLi maadest pärit kodanike mõrvu. Tõendid viitavad sellele, et tapmised panid toime palgamõrvarid Venemaalt, vahendab BBC. 

Ruslan Israpilov teadis, et venelased võivad teda otsima tulla. «Nad valmistuvad millekski,» seisis aprillis tema sõbrale jäetud kõnepostis. «Kaks meest tulid ja peitsid oma auto puude varju ning jälgisid mind. Nad on siin käinud.»

Israpilov oli üks mitmest Türki Tšetšeenia konflikti eest põgenenutest ja elas paljude saatusekaaslastega väikeses Ilimtepe linnas, kus loodeti üksteisele kaitset pakkuda. «Ma küsisin neilt, kes väitsid olevat mehi näinud, et kui nad olid venelased, miks neid kinni ei püütud,» lisas põgenik sõbrale jäetud kõnesalvestises.

Kaks nädalat peale kõneposti jätmist said nad ta kätte. 46-aastane Israpilov lasti külmavereliselt tema korteri ukse ees maha. «Tundsin surmahirmu, kui lasku kuulsin ja köögist välja jooksin. Mu poeg karjus,» kirjeldab Israpilovi naine, kes juhtunut pealt nägi.

Teda kahtlustati ka Venemaa president Vladimir Putini mõrva plaanimises

«Igal pool oli verd. Teda tulistati pähe, kaela ja südamesse. Nad tulistasid kohe, kui ta ukse avas.»

1990ndatel võitles Israpilov koos tuhandete kaaslastega Tšetšeenias selle nimel, et vabastada oma maa venelastest. Kuid neid ei saatnud edu.

Tema sotsiaalmeediakanalit Facebook lugedes, võis tal surmani kontakte olla Tšetšeenia vastupanuliikumisega. Ühel Facebooki postitatud pildil seisab ta Istanbuli lennujaamas, käes olematu iseseisva Tšetšeenia pass.

Israpilovi mõrva täpne põhjus pole teada.

Selge on aga see, et tema surm oli üks viimase aja 12 sarnasest mõrvast. Kõik ohvrid pärinesid endistest Nõukogude riikidest ja olid põgenenud Türki.

Kuus kuud enne Israpilovi surma viis teine tšetšeen, Abdulwahid Edelgiriev, oma nõbu Istanbuli äärelinnas poodi.

Kaubakeskuse parkimisplatsile sõites takistas teine auto tal tee. Seejärel hüppas sellest välja mees, kes Edelgirievi suunas tule avas, kuid pihta ei saanud. Edelgiriev pistis kodu suunas jooksu, ründajad kannul. Teda tulistati uuesti ja ta kukkus. Seejärel pussitati teda kaela ning jäeti verest tühjaks jooksma.

Edelgiriev oli üks vaba Tšetšeenia eest võitlejatest, kuid vastupanu Venemaa tegevusele viis ta äärmusluseni Süürias. Teadaolevalt plaanis moslemist Edelgiriev koos kaaslastega džihaadisõda Venemaal.

Venemaa huvides on taolistest isikutest juba varakult vabaneda, kuid on ka teine põhjus, miks Kremlile oli oluline just Edelgiriev mõrvata.

Teda kahtlustati ka Venemaa president Vladimir Putini mõrva planeerimises.

Vähesed sellistest tapmistest on Türgi ametnikelt selgituse saanud, kuid BBC valdusesse jõudnud dokumendid näitavad, et ühest sarnasest 2011. aastal toime pandud kolmikmõrvast jäi maha suur hulk tõendeid.

Ohvrid olid tšetšeenid, keda süüdistati samal aastal Moskva Domodedovo lennujaama pommitamises. Kõik kolm surid Istanbulis sündmuskohal.

Kuigi palgamõrv oli iseenesest professionaalne, jätsid viis tapjat maha suure hulga tõendeid: nende renditud autost leiti tapjate nimed ja fotod ning mälupulk, mis illustreeris meeste elustiili kiiretest autodest ja heast viskist natsiembleemiga mootorrattani välja. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles