Trump nimetaski välisministrikandidaadiks Putiniga seotud naftaärimehe (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tulevane välisminister Rex Tillerson Venemaa president Vladimir Putiniga.
USA tulevane välisminister Rex Tillerson Venemaa president Vladimir Putiniga. Foto: RIA Novosti / Reuters/Scanpix

USA tulevane president Donald Trump nimetas välisministriks nafta- ja gaasikorporatsiooni Exxon Mobile tegevjuhi Rex Tillersoni, kellel on otsene seos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Tehtud avalduses ülistas Trump Tillersoni edu rahvusvahelises ärinduses ja tema oskusi leppeid sõlmida.

«Rex Tillersoni karjäär on Ameerika unelma kehastus,» Trump. «Tema sitkus, laialdased kogemused ja sügavad teadmised geopoliitikast teevad temast suurepärase välisministri kandidaadi.»

«Rex teab, kuidas juhtida ülemaailmset ettevõtet, mis on otsustava tähtsusega välisministeeriumi edukaks juhtimiseks, ning tema suhetele liidritega üle kogu maailma ei ole kellelgi midagi võrdväärset vastu panna,» lisas Trump ja kinnitas, et ei tea kedagi teist, kes oleks paremini valmis ja pühendunum teenima välisministrina sellele kriitilisel ajal USA ajaloos.

Tillerson sõnas, et USA välisministri kandidaadiks nimetamine teeb talle au ja lisas, et jagab Trumpi visiooni Ühendriikide tõsiseltvõetavuse taastamisest välissuhetes ning riigi rahvusliku julgeoleku edendamisest.

Valiku peab veel heaks kiitma USA senat. 

2013. aastal autasustas Kreml Tillersoni sõprusordeniga.

Aasta hiljem, kui Venemaa Krimmi annekteeris ja Euroopa Liit ning USA Venemaale seetõttu sanktsioonid kehtestasid, kritiseeris Tillerson avalikult lääne poliitikat.

Endine USA suursaadik Moskvas Michael McFaul sõnas, et Tillerson on väga lähedane ka Rosnefti tegevjuhi ja endise asepeaministri Igor Setšiniga, kes on samuti Putini hea sõber. Setšin oli üks isikutest, keda kehtestatud sanktsioonidega otseselt silmas peeti.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles