Soome peaminister huvide konflikti skandaalist: ma kaalusin tagasi astumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä Eesti ametivenna Jüri Ratas.
Soome peaminister Juha Sipilä Eesti ametivenna Jüri Ratas. Foto: Markku Ulander/AP/Scanpix

Soome peaminister Juha Sipilä selgitas nädalavahetusel Ylele antud intervjuus, miks tal on raske meediat usaldada ja sõnas, et huvide konflikti süüdistuse valguses mõtles ta isegi tagasiastumisele. 

Sipilä viitas mõne nädala eest Yle ajakirjanikuga vahetatud e-kirjadest alguse saanud loole. Nimelt, päris ajakirjanik peaministrilt aru valitsuse otsusest teha 100 miljoni euro suurune rahasüst riigi omanduses olevasse kaevandusettevõttesse Terrafame. Kaks nädalat peale lisarahastuse teadet valis kaevandus oma alltöövõtjaks Sipilä perekonda kuuluva isiku ettevõtte. Leping on väärt 500 000 eurot.

Peaminister saatis hilisõhtul küsimuse peale Yle ajakirjanikule 17-20 äärmiselt ärritunud e-kirja, milles ta väitis, et talle ei antud õiglast võimalust asjaolusid enne loo avaldamist kommenteerida ja tema usaldus Soome rahvusringhäälingu vastu on alla nulli.

«Mul ei ole andmeid selle äri lepingute kohta ja ma ei saa paluda kõigil oma sugulastel töö tegemine lõpetada, sest olen peaminister,» kirjutas Sipilä järgmisel päeval isiklikus blogis.

Sipilä sõnas Ylele, et temast enam läbipaistev äriasjades ja investeeringutes olla pole võimalik ning meedia on kogu loost väga kallutatud kuvandi loonud.

Sipilä lükkas ümber väited nagu ta sooviks meediat tsenseerida, kuid arvas, et tema kohta avaldatu on ebaõiglane, rõhudes tema isiklikule varale, mineviku äritegevusele ja usule.

Sipilä laste ettevõte Fortel Invest omab viit protsenti ettevõttest, millega Terrafame alltöövõtulepingu sõlmis. «Mu lapsed on selle ettevõte omanikud olnud juba 20 aastat ja ma ei näe põhjust, miks see peaks muutuma,» ütles peaminister.

Peaminister on enda teatel peale uudise avalikustamist saanud mitmeid tapmisähvardusi.

«Kui mul ei oleks nii selget visiooni, kuidas päästa meie heaoluriik, oleksin ma juba ammu tagasi astunud,» ütles Sipilä.

Võimalikku huvide konflikti on uurima asunud Soome õiguskantsler. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles