Nigeerias võib ÜRO andmetel nälga surra 80 000 last

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Maiduguris.
Lapsed Maiduguris. Foto: STEFAN HEUNIS/AFP

Nigeerias võib surnuks nälgida 80 000 last, hoiatas teisipäeval ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF.

UNICEF süüdistas laiaulatuslikus humanitaarkriisis islamiäärmuslaste rühmituse Boko Harami seitse aastat kestnud vägivallalainet.

"Kriisist võib kohe saada tõeline katastroof," tõdes organisatsiooni tegevjuht Anthony Lake.

Nigeeria president Muhammadu Buhari süüdistas mõni aeg tagasi maailmaorganisatsiooni ja rahvusvahelisi humanitaarabiorganisatsioone kriisiga liialdamises eesmärgiga koguda rohkem annetusi.

Uudisteagentuuri AP andmetel surevad lapsed juba alates septembrist nälga Maiduguri linnas, mis on riigi kirdepiirkonna suurim keskus.

Heategevusorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF) kinnitas novembris, et Nigeeria Boko Harami rüüsteretkede all kannatavas kirdeosas on tuhanded väikelapsed surnud nälga ja haigustesse. MSF kutsus Nigeeria võime olukorda tunnistama ning avaldas lootust, et see tooks piirkonda kiiret abi, enne kui surema hakkavad ka vanemad lapsed.

ÜRO humanitaarasjade koordinaator Peter Lundberg hoiatas samal ajal, et Nigeeria kirdeosas vajab humanitaarabi 14 miljonit inimest. Abi vajab hädasti 400 000 last ning "lähikuudel" võib neist surra 75 000.

Kahes Nigeeria kirdeosas Maiduguri linna asuvas põgenikelaagris korraldatud küsitlus näitas, et veerand eeldatavast alla 5-aastaste laste hulgast on puudu ja eeldatavalt on lapsed surnud, ütles MSF. Alla viieaastaste laste suremus laagrites on rohkem kui kaks korda suurem kui lävend eriolukorra väljakuulutamiseks, ütles MSF-i Nigeeria koordinaator Natalie Roberts.

"Me nägime vaid suuremaid lapsi, väikseid ei ole, nagu oleksid nad õhku haihtunud," ütles Borno osariigist naasnud Roberts.

Boko Haram alustas 2009. aastal ülestõusu Nigeeria kirdeosas šariaadiseadusel põhineva riigi rajamiseks. Alates Boko Harami võitlejate väljatõrjumisest linnadest ja küladest on äärmuslased hakanud korraldama rohkem rünnakuid tsiviilelanike vastu.

Boko Harami seitse aastat kestnud võitlus Nigeeria riigi vastu on nõudnud üle 20 000 ohvri ja levinud naaberriikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles