Trump kaitses Vene sidemetega välisministri valikut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson ja Vladimir Putin.
Rex Tillerson ja Vladimir Putin. Foto: Ria novosti/Reuters/Scanpix

USA presidendiks valitud Donald Trump kaitses eile õhtul oma välisministri kandidaati Rex Tillersoni kriitika eest seoses naftaärimehe tihedate sidemetega Vene võimuladvikuga.

Ametisse astuv president ütles eile Tillersoni kandidatuuri esitledes, et naftafirma Exxon Mobil tegevjuht on üks edukamaid ärijuhte ja rahvusvaheliste kokkulepete sõlmijaid maailmas.

Trump sõnas eile Wisconsini osariigis West Allises valimisvõidu järgse tänutuuri raames korraldatud üritusel, et Tillersonil on vajalikud kogemused ja otsustusvõime, et aidata tagasi pöörata aastaid välispoliitilisi prohmakaid ja katastroofe.

Nii demokraadid kui ka vabariiklased on väljendanud muret valitsuses töötamise kogemuseta Tillersoni sidemete pärast Venemaaga. 2011. aastal sõlmis Exxon Mobil tema juhtimisel Vene naftafirmaga Rosneft lepingu naftapuurimiseks Venemaale kuuluvatel Arktika aladel. 2013. aastal autasustas Vene president Vladimir Putin Tillersoni Sõpruse ordeniga.

USA mõttekoja Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) ekspert John Hamre ütles, et Tillerson on veetnud Vladimir Putiniga koos ilmselt rohkem aega kui ükski teine ameeriklane pärast Henry Kissingeri.

Kreml tervitas Tillersoni nimetamist välisministri kandidaadiks, öeldes, et Putinil ja teistel Vene esindajatel on Tillersoniga head ja töised suhted.

«Rexil on sõbralikud suhted paljude maailma liidritega, kellega me läbi ei saa ja mõnedele see ei meeldi,» ütles Trump otseselt Putinit ja Venemaad mainimata.

Trumpi sõnul vajab USA suunamuutust: «Hoolimatult ühest sekkumisest teise hüppamise asemel töötab minu administratsioon välja pikaajalise strateegia stabiilsuse, õitsengu, rahu saavutamiseks ja meie oma riigi ülesehitamiseks.»

Tillersoni peab ametisse kinnitama senat. Lisaks tihedatele sidemetele Vene võimuladvikuga võib tema ametisse kinnitamist raskendada ka USA valimisprotsessi ümbritsev skandaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles