Soome taotleb lepinguid migratsiooni vähendamiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä.
Soome peaminister Juha Sipilä. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Scanpix

Soome valitsus teatas täna, et soovib veenda Euroopa Liitu illegaalse immigratsiooni vähendamiseks Iraagi, Afganistani ja Somaaliaga lepinguid sõlmima, vahendab Reuters.

Euroopa liidrid kohtuvad homme, et arutada hiljutiste migratsioonilepete tulemusi viie Aafrika riigi – Nigeri, Nigeeria, Mali, Senegali ja Etioopiaga.

Euroopa Liit soovib, et vastutasuks majanduslikule abile kehtestaks need riigid rangema piirikontrolli ja võtaks tagasi riigist Euroopa suunal lahkunud illegaalsed immigrandid.

Soome peaministri Juha Sipilä sõnul on uus lähenemine ka vilja kandmas ning EL peaks laiendama lepinguid ka teistele riikidele.

«Üldiselt on sellele lähenemisele olemas ka teiste liikmesriikide toetus. Ma kavatsen lepingu laiendamise kohtumisel jutuks võtta,» lausus Sipilä Reutersile parlamendi briifingul.

Kuigi Türgist Kreekasse lähtuv migratsioon on pärast Ankaraga sõlmitud pagulaslepet vähenenud, siis Aafrikast Itaaliasse saabuvate migrantide arv on sel aastal olnud tõusuteel. Eelmise aasta jooksul jõudis Itaaliasse 154 000 migranti ja sel aastal on see arv ilmselt veelgi kõrgem.

Soome võttis eelmisel aastal vastu 32 500 asüülitaotlejat, enamik neist Iraagist. Rangema migratsioonipoliitika tõttu on see arv nüüd langenud 5500 pagulaseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles