Raport: ISIS saab relvade tootmiseks materjali Türgist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitjelatele kuuluvad relvad ja laskemoon Mosuli lähedal Bashiqas.
ISISe võitjelatele kuuluvad relvad ja laskemoon Mosuli lähedal Bashiqas. Foto: AZAD LASHKARI/REUTERS/Scanpix

Äärmusrühmitus ISIS toodab Iraagis Mosuli linnas ja selle ümbruses tööstuslikus ulatuses relvi, mille komponendid saadakse peamiselt Türgist, selgus relvastusuuringute keskuse täna avaldatud raportist.

Londonis baseeruva keskuse Conflict Armaments Research andmetel on ISIS säilitanud tõhusa ja kindla varustusahela Türgist Iraaki, mis võimaldab džihadistidel toota kümneid tuhandeid relvi.

Uurimisrühm vaatles relvi, mis leiti ISISIe relvatehastest ja lahinguväljadelt Mosuli ümbruses, millele Iraagi väed on liitlaste toel pealetungi alustanud.

Iraagi vägede Mosulile lähenemise tõttu ei saa džihadistid enam tööstuslikult relvi toota, kuid uurimiskeskuse direktori James Bevani sõnul võtavad ISISe relvameistrid taganedes oskusteabe endaga kaasa.

Bevani sõnul on ISIS arvatavasti parimad pommimeistrid juba Mosulist Süüriasse ja Türgi lõunaossa viinud.

«Nad hindavad tehnilist võimekust väga kõrgelt ja teevad kõik, et see säilitada,» ütles Bevan ja lisas, et tõenäoliselt püüavad ISISe võitlejad saada relvakomponente Türgist, sest on karta, et Iraagist neid enam ei saa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles