Süüria mässuliste sõnul algab Aleppo relvarahu hommikul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleppo idapiirkonnas.
Aleppo idapiirkonnas. Foto: EPA

Süüria mässulised teatasid kolmapäeva hilisõhtul, et Aleppo vaherahu tingimustes on taaskord kokku lepitud ja see algab hommikul ehk (Eesti aja järgi) tõenäoliselt kell seitse, edastas Yle.

Samal ajal alustatakse tsiviilisikute ja mässuliste rühmituste võitlejate evakueerimist Aleppo idaosast.

"Kokkulepe on saavutatud ja see jõustub lähitundide ajal," ütles rühmituse Nour al-Din al Zinki esindaja uudisteagentuurile Reuters.

Relvarühmituse Jabha Samiya esindaja andmetel algab vaherahu täpselt kell seitse neljapäeva hommikul.

Süüria valitsusvägede esindaja kinnitas samuti, et vaherahu osas on saavutatud üksmeel.

Kokkuleppe alusel lasevad mässulised lahkuda ka umbes 15 000 tsiviilisikul kahest külast, mis on sisside valduses. Idlibi maakonnas asuvad Fuaa ja Kefraya külade elanikel lastakse minna vastutasuks sissivõitlejate evakueerimisele Aleppost. Mässuliste valduses olevates asulates elab umbes 20 000 inimest, kes on enamikus šiiamoslemid.

Süüria valitsusallikad polnud kokkuleppe osas siiski nii optimistlikud.

"Pole veel mingit kokkulepet. Läbirääkimised alles käivad," ütles allikas uudisteagentuurile AFP.

Mässuliste poolel sõdiv islamistide äärmusrühmitus Fateh al-Sham (endine Al-Nusra Rinne) kiitles alles kolmapäeva õhtul värske enesetapurünnakuga. Rühmituse kinnitusel õhkis nende enesetapuvõitleja autopommi Aleppo lõunaosas asuva valitsusvägede positsiooni juures.

Süüria ülestõusurühmitused ja Vene ametnikud teatasid juba teisipäeval kokkuleppest tuhandete tsiviilelanike ja mässuliste Aleppost evakueerimiseks, kuid kolmapäeva hommikul puhkesid Türgi ja Venemaa vahendatud relvarahust hoolimata taas kokkupõrked ülestõusnute ja valitsusvägede vahel.

Evakuatsioon pidanuks algama kolmapäeva hommikul kell viis, kuid pandi lahingutegevuse tõttu seisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles