Hiina paigaldab tehissaartele kaitserelvastust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto tehissaarest.
Satelliitfoto tehissaarest. Foto: AMTI

Hiina on paigaldanud Lõuna-Hiina merre loodud tehissaartele märkimisväärsel hulgal mitmesugust kaitserelvastust, teatas kolmapäeval Washingtonis baseeruv mõttekoda Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI).

Hiina on loonud Spratley saarte juurde viimastel aastatel seitse tehissaart.

Hiina on lubanud, et ei kavatse piirkonda militariseerida, kuid satelliitfotodelt on näha kaitse- ja sõjavarustuse paigaldamist kõigil seitsmel tehissaarel, väidab mõttekoda.

AMTI hinnangul on tegemist muu hulgas suurte õhutõrjerelvadega ja lähikaitse relvasüsteemidega CIWS, mis on mõeldud rakettide ja vaenlase lennukite hävitamiseks.

"Need relvad ja CIWS näitavad, et Peking võtab väga tõsiselt nende tehissaarte kaitsmist," leidis mõttekoda.

Hiina ehitustegevuse tulemusena on on Malai saarestiku Spratley saarte veealustest korallrahudest saanud tehissaared hoonete, lennuradade ja maabumissildadega. Analüütikute sõnul üritab Hiina luua "fakte vees" oma territoriaalnõuete toetamiseks.

Hiina peab endale kuuluvaks kogu Lõuna-Hiina merd. Maahõiveprojektid teevad eriti murelikuks Filipiinid ja teised riigid, kel on Hiinaga lahendamata territoriaalvaidlused.

AMTI teatas möödunud nädalal, et Vietnam on alustanud süvendustöid vaidlusaluse Lõuna-Hiina mere saarestikus, mis võib ärritada Hiinat, kes peab suuremat osa veeteest endale kuuluvaks. Satelliidipiltidel Spratley saarte Laddi rahust, kus asub Vietnami tuletorn, on näha masinaid kallast süvendamas.

Novembris avaldas mõttekoda fotod Vietnami ehitustöödest teisel Spratley saarestiku saarel, millele pretendeerib ka Hiina. Seal oli näha lennukite stardiraja pikendamist ja angaaride püstitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles