Nigeri edulugu: migrantide voog ELi on järsult vähenenud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid sõitmas läbi Sahhara kõrbe Liibüa suunas.
Migrandid sõitmas läbi Sahhara kõrbe Liibüa suunas. Foto: JOE PENNEY/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit kiitis eile Nigerit Euroopasse suunduva väljarände järsu piiramise eest.

ELi liidrid arutavad täna Brüsseli tippkohtumisel Euroopa Komisjoni raportit, mis näitab, et Niger on suutnud vähendada migrantide arvu 70 000-lt mais 1500-le novembris.

«Peamine edulugu on Niger,» ütles ELi kõrge ametnik enne tippkohtumist, milleks oodatakse Brüsselisse ka selle riigi presidenti Mahamadou Issoufoud.

ELil on kavas sõlmida Nigeri, Etioopia, Nigeeria, Mali ja Senegaliga abi-koostöö vastu kokkulepped järgmise aasta alguseks, kui ilmad paranevad ja migrandid hakkavad taas massiliselt Euroopa poole rändama.

Lääne-Aafrika migrandid rändavad põhja läbi Nigeri ja jõuavad Liibüas Vahemere äärde, kus smugeldajad panevad nad paatidesse ja saadavad Itaalia poole. Sel aastal on Itaaliasse jõudnud 175 000 inimest.

Euroopa Komisjoni andmetel ei ole Niger mitte üksnes migrantide arvu vähendanud, vaid aidanud ka 4430 väljarändajat kodumaale tagasi saata.

ELil on kavas eraldada 500 miljonit eurot viie Aafrika riigi usaldusfondi, seega tõuseks eelmisel aastal ELi ja Aafrika tippkohtumisel teatavaks tehtud fondi kogumaht üle 2,3 miljardi euro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles