Põhja-Koreas lõppes 200 päeva kestnud töömobilisatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
200-päevase töömobilisatsiooni lõpuetendus.
200-päevase töömobilisatsiooni lõpuetendus. Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

Põhja-Koreas lõppes täna 200 päeva kestnud rahva mobiliseerimise kampaania, millega taheti suurendada riigi majanduse tootlikkust.

Kampaania algas juuni algul, mille käigus pidid inimesed tegema ületunde ja töötama nädalavahetusel.

Välisekspertide hinnangul on taoliste kampaaniate majanduslik kasu küsimärgi all. Mõnede hinnangul on neil isegi negatiivne mõju, sest väsimus pärsib produktiivsust ja suurendab ebaefektiivsust.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch peab kampaaniat sunnitööks, milles kasutatakse majandusliku kasu saamiseks poliitilist sundi. Kampaanias osalemist jälgitakse tähelepanelikult ning seda tõlgendatakse kui lojaalsuse näitajat.

Kampaania keskmes oli tööstustoodang. Kõrgeim prioriteet oli energiapuudujäägil, sest pidevad elektrikatkestused takistavad majanduskasvu. Lõuna-Korea keskpanga andmeil kahanes Põhja-Korea majandus eelmisel aastal 1,1 protsenti. Tegemist oli esimese langusega alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles