Liibüast pääsemiseks valetas iirlane end türklaseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvarohke Tripoli lennujaam.
Rahvarohke Tripoli lennujaam. Foto: SCANPIX

Meeleheitel iirlane väitis Liibüast pääsemiseks, et on türklane, kirjutab tänane ajaleht Irish Independent. Lehe teatel päästis Don Getty Tripoli lennujaama uksel paanikas rahva seast just kiire idee valetada oma rahvuse kohta.


Viimased 16 aastat Iirimaal Oldcastle’is elanud Getty jõudis Liibüasse 15. veebruaril. Loodusteadlasena läks sinna tööd tegema, kuid just siis, kui ta oma jala selles Põhja-Aafrika riigis maha sai, läks olukord tuliseks.

«Naljatamata, see oli halb ajastus,» tunnistas ta Irish Independentile.

Getty töötas seal koos saja liibüalase ja kuue välismaalasega. Ajaks, kui rahutused jõudsid Tripolisse, olid kõik tema liibüalastest kaastöötajad pagenud. «Mul hakkas tekkima hirm. Õhtul voodisse minnes kuulsin suurtüki- ja püssituld. Tulistavad inimesed sõitsid autodes mööda,» kirjeldas ta.

23. veebruaril võttis Gettyga ühendust tema abikaasa Maureen, kellega omakorda oli ühendust võtnud Iiri välisministeerium ja soovitanud mehel kiirelt lennujaama jõuda. Kui Getty sinna saabus, valitses lennujaamas kaos.

«See oli nagu oleks olnud kontsert ja lennujaam olnuks lava. See oli hullumaja,» jutustas Getty. «Ajal, kui ma sinna jõudsin, avasid nad just uksed ja ütlesid, et ainult Türgi kodanikud võivad siseneda. Ja mina ütlesin: «Ma olen Türgist ja jalutasin otse sisse.»

Lennujaam oli pilgeni inimesi täis. «Seal on tuhandeid ja tuhandeid inimesi, kelle jaoks pole mingit minema saamise plaani. Nad on seal vaid lootuses, et juhtub ime,» rääkis Getty. «Mõnel võttis ainuüksi lennujaama pääsemine kuni 12 tundi. Kui juba sees ollakse, ei lahku keegi.»

Getty oli tunnistajaks nii kaklustele kui kokkuvarisemistele. Ta kuulis, et ka turvatöötajaid peksid inimesi. Temal endal õnnestus lõpuks harvadest väljuvatest lendudest pääseda BP tšarterile, mis maandus 24. veebruari hommikul Londonis Gatwicki lennujaamas.

Getty kiitis välisministeeriumit, mis andis erakordsetes oludes endast parima. «Kui seda sõnumit ministeeriumist poleks olnud, oleksin jätkuvalt seal,» tunnistas ta.

Iiri välisministeerium on aidanud Liibüast lahkuda rohkem kui sajal oma kodanikul ja nende peredel. Iirlasi on ära toodud nii lennukeil kui ka Briti mereväe laevadel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles