Kerry sõnul ei tohi Aleppost saada uus Srebrenica

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: AFP/SCANPIX

USA välisminister John Kerry hoiatas neljapäeval, et kümned tuhanded tsiviilisikud on endiselt Ida-Aleppos lõksus ning linn ei tohi saada Srebrenica-stiilis massimõrva paigaks.

"See, mis on Aleppos juba juhtunud, on ülekohtune," ütles Kerry ajakirjanikele päeval, mil Punase Risti andmetel evakueeriti Ida-Aleppost 3000 inimest.

"Aga kümned tuhanded inimesed on nüüd koondunud Aleppo väga väiksesse piirkonda," sõnas välisminister, lisades, et keegi ei taha näha selle väikse ala muutumist järjekordseks Srebrenicaks.

Bosnia serblaste väed tapsid 1995. aasta juulis Srebrenicas enam kui 8000 moslemist meest ja noorukit.

Kerry lausus, et on olnud rahukõneluste taastamise küsimuses ühenduses kõigi Süüria sõja rahvusvaheliste toimijatega.

Ta nõudis Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetajalt Venemaalt Damaskuse survestamist rahukõnelustele naasma.

"Ainus järelejäänud küsimus on, kas Süüria režiim on valmis tulema Genfi ja konstruktiivselt läbirääkimisi pidama," lausus Ühendriikide välisminister, süüdistades šiitlikku alaviitide sekti kuuluvat Assadi Süürias "sektiviha" vallapäästmises.  

"Assadi režiim on toime panemas veresauna," ütles Kerry. "Me oleme näinud valimatuid tapatalguid, mitte sõjas aset leidvaid eksimusi, sõjategevusega kaasnevaid ohvreid, vaid tsiviilisikute sihipärast ja küünilist terroriseerimist." 

Ta kutsus Assadi ja Vene sõjaväge langetama strateegilise otsuse rahu kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles