Ratas: EL-i liidrid leppisid kokku Vene-sanktsioonide pikendamise (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas ja Donald Tusk.
Jüri Ratas ja Donald Tusk. Foto: Ave Tampere / Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Euroopa Liidu liidrid jõudsid Ülemkogul kokkuleppele, mis aitab Hollandi Ukraina-EL-i assotsiatsioonilepingu ratifitseerida ning kiitsid heaks Vene-vastaste sanktsioonide pikendamise poole aasta võrra, ütles peaminister Jüri Ratas valitsuse pressiteate vahendusel.

EL-i sanktsioonid, mis kehtestati 2014. aasta juulis pärast lennufirma Malaysia Airlines reisilennuki allatulistamist Ida-Ukraina kohal, on suunatud Vene energeetika-, kaitse- ja finantssektori vastu. EL-i liidrite otsus tähendab, et sanktsioonid jäävad kehtima 2017. aasta juuli lõpuni.

Samuti otsustati liikuda kiiremas korras viisavabaduse poole Ukrainaga ja pikendada Venemaa-vastaseid sanktsioone Minski leppe mittetäitmise pärast. "Tänane kokkulepe tähendab, et Euroopa Liidu uks ei ole Ukraina ees sulgunud. Tänased otsused poliitilise koostöö ja vabakaubanduse osas ning lähitulevikus oodatav viisavabadus on oluline sõnum Ukrainale," rõhutas Ratas.

Süüria arutelu juhatas tänasel Ülemkogul sisse Aleppo linnapea, kes andis vahetu ülevaate linna elanike kannatustest ja humanitaarkatastroofi tõsidusest. EL-i liidrid mõistsid üksmeelselt hukka Assadi režiimi ja tema liitlaste, eelkõige Venemaa ja Iraani, poolt korraldatud veresauna - sealhulgas tsiviilisikute ja haiglate tahtlikult sihtmärgiks seadmise.

"Inimeste kannatuste leevendamine Süürias on kõige pakilisem samm, millesse Euroopa Liit peab panustama," lausus Ratas.

Kõnelustel Euroopa julgeoleku- ja kaitsekoostöö osas otsustati, et EL-i liikmesriikidel tuleb oma julgeoleku ja kaitse eest suurem vastutus võtta. Selleks kavatsevad EL-i liidrid oma sõjaliste võimekuste arendamist kiirendada. Otsustati parandada ka EL-i välismissioonide planeerimist ning teha tõhusamat koostööd hübriidohtude, küberkaitse ja strateegilise kommunikatsiooni valdkonnas ning õppuste läbiviimisel EL-i ja NATO vahel.

Peaminister avaldas heameelt, et nii Türgile kui ka EL-ile äärmiselt oluline dialoog jätkub ja mõlemad osapooled on endiselt pühendunud EL-Türgi rändeleppe tingimuste täitmisele.

Majandusteemades oli Ratase sõnul märgiline, et Ülemkogu arutas teenuste ja digitaalse ühtse turu arendamist, rõhutades sealhulgas Eestile prioriteetse andmete vaba liikumise tähtsust.

Ülemkogule järgnenud 27 liikmesriigi arutelul lepiti kokku, milline saab olema Ühendkuningriigi EL-ist lahkumise läbirääkimiste protsess. Peale EL-ist lahkumise avalduse esitamist Ühendkuningriigi poolt annab Ülemkogu volitused ja suunised läbirääkimiste pidamiseks Euroopa Komisjonile, nimetades läbirääkimiste ringi ka EL-i eesistuja esindaja. Samuti on Komisjoni ülesanne tagada Euroopa Parlamendi kaasamine.

Ratase jaoks oli tegemist esimese Ülemkoguga. "Tunnustan Euroopa liidreid, sest ka kõige keerulisemate arutelude juures oli tunda tahet jõuda lahendusteni. EL-i ühtsus ning konsensuse otsimine on rasketel aegadel eriti oluline," sõnas peaminister.     

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles