Poola opositsioon avaldas parlamendis protesti ajakirjandusvabaduse kaitseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola opositsiooni parlamendisaadikud protesteerimas plaani vastu piirata ajakirjanike võimalusi istungeid jälgida.
Poola opositsiooni parlamendisaadikud protesteerimas plaani vastu piirata ajakirjanike võimalusi istungeid jälgida. Foto: Reuters / Scanpix

Mitukümmend Poola parlamendisaadikut protesteeris reedel parlamendis plaani vastu piirata ajakirjanike võimalusi istungeid jälgida, veel mitu tuhat inimest marssis parlamendihoone ees nende toetuseks.

Meeleavalduse parlamendihoone väravate juures korraldas demokraatiameelne liikumine KOD, mis suhtub kriitiliselt võimuerakonna Kord ja Õiglus (PiS) tegevusse meedia, hariduse ja põhiseaduskohtu suunal.

PiS-i kava kohaselt saaks iga väljaanne saata parlamendi istungisaali pressirõdule ainult kaks ajakirjanikku. Nad ei tohi pildistada ega salvestada videosid. See piirang ei võimalda meedial salvestada kaadreid näiteks seadusandjatest, kes hääletavad puuduvate kolleegide eest.

Ainsad videosalvestised istungitest avalikustab parlamendi ametlik videoteenistus.

Uus süsteem näeb ette, et ajakirjanikud teevad oma tööd teises hoones, mis ei võimalda neile nii head ligipääsu seadusandjatele kui varem.

Opositsiooni seadusandjad skandeerisid parlamendihoones protesti avaldades "demokraatia!" ja "vaba meedia!".

Parlamendi spiiker oli sunnitud istungi katkestama ning suunas mitu tundi hiljem saadikud teise saali, et nad saaksid hääletada 2017. aasta riigieelarve üle.

Kvoorum hääletuseks oli koos, kuid opositsioon nimetas sellist sammu ebaseaduslikuks.

PiS-i liider Jaroslaw Kaczynski mõistis opositsiooni seadusandjate protesti hukka, nimetades seda "parlamentaarseks huligaansuseks".

Rohkem kui 20 Poola meediaväljaannet avaldas reedel PiS-i kava üle protesti ning keeldus parlamendi tööd kajastamast.

PiS on kaitsnud oma kava väitega, et see tagab nii parlamendisaadikutele kui ajakirjanikele "mugava töökeskkonna".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles