Venezuela sularahakriis on kasvanud üle rahutusteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela elanikud kehtetute rahatähtedega.
Venezuela elanikud kehtetute rahatähtedega. Foto: LUIS BRAVO/AFP/SCANPIX

Sularahapuuduse tõttu meeleheitele viidud Venezuela elanikud on hakanud rahaautosid röövima ning üle riigi on puhkenud rahutused ja kokkupõrked politseiga.

President Nicolás Maduro süüdistas eile õhtul rahutustes opositsiooni ja ütles, et fotode ja videote põhjal on vandalismi- ja vägivallaaktidega seotud isegi parlamendi opositsioonipoliitikud.

«Saadikupuutumatus nii kaugele ei ulatu,» hoiatas president, kuid väidetavate süüdlaste nimesid ta ei avaldanud.

Maduro ütles, et märatsejad süütasid Colombia piiri lähedal Guasdalito linnas kaks pangahoonet. Presidendi väitel olid intsidendiga seotud ka opositsioonijuhid, kes tema sõnul saadakse mõne tunni jooksul kätte ja pannakse trellide taha.

Venezuelas kestab mitmendat aastat majandus- ja poliitiline kriis. Majanduslanguse põhjuseks on järsult kukkunud naftahinnad ning kriis on toonud kaasa hüperinflatsiooni, toidukaupade nappuse, rüüstamise, kuritegevuse suurenemise ja elektrikatkestused.

Inflatsiooni tõttu muutub raha üha väärtusetumaks, sestap üritab valitsus kasutusele võtta uusi rahatähti, mille väärtus on vanadest kuni 200 korda kõrgem.

Olukord on aga kontrolli alt väljunud, kuna Maduro andis käsu kõrvaldada senine suurim rahatäht 100-bolivarine käibelt enne uute kohalejõudmist.

100-bolivarine oli väärt vaid kolm USA senti, kuid moodustas 77 protsenti Venezuelas ringlevast sularahast.

Üle riigi vallandusid raevukad protestid, sest inimestel ei ole jõulude eel raha toidu ega kinkide ostmiseks.

Pealinnas Caracases asusid tuhanded inimesed järjekorda, et vabaneda kasututest 100-bolivaristest, mida saab aga vahetada ainult keskpangas. Seal saadi teada, et vana raha on võimalik hoiustada ja uute saamiseks antakse spetsiaalseid vautšereid.

100-bolivarine kaotas maksevahendina kehtivuse neljapäeval. Esialgu anti inimestele rahatähtede ümbervahetamiseks kümme päeva, kuid Maduro otsustas seda perioodi poole võrra lühendada.

Inimesed olid Venezuelas harjunud ringi käima paksude 100-bolivariste pakkidega, nüüd tuleb neil poodi minnes aga kaasa võtta kott 10-, 20- ja 50-bolivaristega, sest need veel kehtivad.

Mõned ettevõtted on sularahaga arveldamisest hoopis loobunud.

Uued rahatähed - alates 500- ja lõpetades 20 000 bolivarisega - pidid käiku minema neljapäeval, kuid neid trükitakse välismaal ja Venezuelasse ei ole nad veel jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles