Etioopia avas suure hüdroelektrijaama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüdroelektrijaam Gibe 3 on üks suuremaid Aafrikas.
Hüdroelektrijaam Gibe 3 on üks suuremaid Aafrikas. Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS

Etioopia avas keskkonnaaktivistide murest hoolimata laupäeval ametlikult hüdroelektrijaama Gibe 3, mis on üks suuremaid Aafrikas.

Peaminister Hailemariam Desalegn ütles laupäeval tammi avades, et Etioopia plaanib toota oma jaamades lähima viie aasta jooksul 15 000 megavatti elektrit.

Ametiisikute sõnul teeb Gibe 3 Etioopiast ühe suurima taastuvenergia tootja ja tarbija. Nende sõnul aitab tamm rahuldada Etioopia ja selle naabermaade energiavajadusi.

Gibe 3 on osa Etioopia valitsuse jõupingutustest rajada rida tamme Omo jõele, mis suubub Keenias asuvasse Turkana järve. Projekt läks maksma 1,7 miljardit USA dollarit, millest 40 protsenti kattis valitsus ja 60 protsenti saadi Hiina valitsuselt saadud laenust.

Keskkonnakaitsjad ja inimõiguslased pole projektiga rahul, sest tamm alandab allavoolu märkimisväärselt veetaset kuni Turkana järveni, mis saab 80 protsenti oma veest Omo jõest. Jõeorus elab ja teenib jõe abil elatist sadu tuhandeid inimesi, kelle traditsiooniline eluviis võib ohtu sattuda.

Tammi rajamise on mõistnud hukka ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO ja inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch, kes süüdistavad Etioopia valitsust kavas kasutada vabaks jäävat maad riiklike suhkrurooistanduste rajamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles