Indoneesia ajalooline eliidiviha hiinlaste vastu pole kustunud

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivse islamiühenduse Islami Kaitsjate Rinde (FPI) mahitusel tänavale tulnud mässajad tänavu novembris.
Konservatiivse islamiühenduse Islami Kaitsjate Rinde (FPI) mahitusel tänavale tulnud mässajad tänavu novembris. Foto: ANTARA FOTO/REUTERS/Scanpix

Maailma kõige suurema moslemite enamusega riigi pealinnas on viimase kuu jooksul toimunud ulatuslikud massiprotestid. Viimasele neist kogunes lausa 500 000 islamiusulist jakartalast.  Tänavatele tulemiseks andis põhjust Jakarta kristlasest linnapea Basuki Tjahaja Purnama, kelle valimiskampaania ajal tehtud märkused koraani kohta on välja vihastanud kohalikud moslemitest tõsiusklikud. Järgnenud rassistlik laim hiina juurtega linnapea kohta on tuletanud aga meelde valusad mälestused 1998. aasta mais puhkenud hiinlastevastasest mässust, kus vägivaldseks muutunud protestid lõppesid inimohvritega.

1998. aasta maikuu Indoneesias oli ohtlik ja muutlik aeg. Riigi pealinna Jakarta tänavatel puhkenud verised rahutused näitasid peagi, et hirmu tundmiseks oli ka põhjust. Eriti Indoneesia hiinlastest vähemusel, kes erinevalt indoneeslastest olid valdavalt kristlased.

Jakarta vägivalla ajendiks sai nelja üliõpilase tapmine Indoneesia sõjaväelaste poolt. Nädalaid kestnud rahumeelne meeleavaldus president Suharto režiimi vastu võttis teise suuna, kui seda saabusid laiali ajama riigipea julgeolekujõud. Pärast hukkunud tudengite mälestamise tseremooniat algas ülikoolilinnaku territooriumil kaos ja peagi valgusid rahutused üle kogu linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles