Video: Mehhikos purskab juba paar kuud Colima vulkaan (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko Colima vulkaan
Mehhiko Colima vulkaan Foto: HECTOR GUERRERO/AFP/Scanpix

Oktoobris muutus Mehhikos aktiivseks 3800-meetrine Colima vulkaan ning detsembris on see vulkaan pursanud vähemalt kuuel korral. 

Reutersi teatel Colima ja Jalisco osariigi piiril asuv vulkaan vahepeal rahunes, kuid möödunud nädalalõpul aktiveerus taas.

Möödunud laupäeval umbes kella 19.00 paiku kohaliku aja järgi toimus esmene purse, paar tundi hiljem, kella 21.00 ajal toimus teine ja võimsam purse, mille tagajärjel tekkis tugev laavavool ning  paiskus õhku tuhka ja suitsu.

Vulkanoloogide andmetel jõudsid vulkaanituhk ja suits kuni 2000 meetri kõrgusele.

Umbes nädal tagasi purskas see vulkaan ühe öö jooksul vähemalt neli korda, paisates öötaevasse suures koguses tuhka ja suitsu.

Volcanodiscovery.com teatel on nimetatud vulkaan aktiveerunud, kuna selle alla on tekkinud suur magmakogus, mis otsib teed välja.

Mehhikos on üle 3000 vulkaani, millest 14 on aktiivsed ja selle tõttu jälgivad neid vulkano- ja seismoloogid.

Colima on Mehhiko üks aktiivsematest vulkaanidest, kuuludes Vaikse ookeani vulkanoloogilisse piirkonda. Umbes 40 000 kilomeetri pikkusel alal leiab aset 90 protsenti maailma maavärinatest ning seal asub kolm neljandikku maailma aktiivsetest ja magavatest vulkaanidest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles