Leedu president vetostab tsiviilseadustiku muudatused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaitė lubas täna vetostada tsiviilseadustiku muudatused, mis puudutavad avaliku elu tegelaste solvamist, kuna seimis heaks kiidetud seadus hõlbustab tema sõnul inimeste tagakiusamist võimude kritiseerimise eest.

«Muudatused hõlbustavad mitte ainult ajakirjanike, vaid kõigi inimeste tagakiusamist, kes avaldavad kriitilist arvamust, mõne avaliku elu tegelase, valitsuse ja poliitikute kohta,» ütles president Kaunases ajakirjanikele. «Muudatused ei aita kaasa üksnes tsensuurile, vaid ka inimeste tagakiusamisele ja ma saadan need kindlasti tagasi.»

Presidendi sõnul ilmusid meedias kriitikat pälvinud muudatused äkki ja ootamatult ning seimi saadikutel puudus igakülgne info seaduse võimalike tagajärgede kohta.

Ajakirjanikud palusid presidenti muudatused vetostada, arvates et seadus innustab poliitikuid nende arvustamist kohtusse kaebama.

Seim muutis tsiviilseadustikku põhjendusega, et kui kõrvaldada solvamine kriminaalseadustikust, peab selle eest nägema ette tsiviilvastutuse. Meedia esindajad ei ole rahul, et loobuti sättest, mis vabastab vastutusest, kui ebatäpsus tuleneb püüust teavitada avaliku elu tegelase tegevusest ausalt.

Ligi sada ajakirjanikku ja toimetajat palub jääda seaduse seni kehtinud sõnastuse juurde, kinnitades, et see tagab au ja väärikuse kaitse ning teabe levitamise õiguse vahel kohase tasakaalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles