Trumpi arvates oli Berliini jõuluturu autorünnaku taga Islamiriik (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Saksamaal Berliinis leidis eile õhtul aset juhtum, milles suur veomasin sõitis jõuluturul rahva sekka, elu kaotas vähemalt 12 inimest ja ligi 50 sai vigastada.  

Jaanuaris 2017 USA presidendiks saava vabariiklase Donald Trumpi arvates oli selle rünnaku taga tõenäoliselt äärmusrühmitus Islamiriik, edastab The Independent. 

Berliini politsei teatel tabasid nad veoauto roolis olnud isiku, kaasreisija hukkus sündmuskohal. Veoautol on Poola numbrimärk. 

Saksa jõuluturu autorünnak meenutas Prantsusmaal Nice’is 14. juulil Prantsuse rahvuspühal aset leidnud juhtumit, milles ründaja sõitis samuti veoautoga rahva sekka. Hiljem võttis selle rünnaku eest Islamiriik vastutuse ja teatas, et selle teo taga oli nende «sõdur».

Berliini sündmuse toimepanija motiiv ei ole veel teada. Samas on USA tulevane president veendunud, et tegemist oli Islamiriigi või selle rühmituse Euroopa rakukesega.

«Oleme oma südametes ja mõtetes Berliini ohvrite lähedastega. Jälle tapeti süütuid tsiviilelanikke ja seda jõuludeks valmistumise ajal. Islamiriik ja teised islamistlikud terroriorganisatsioonid tapavad globaalse džihaadi käigus kristlasi nende kogukondades ja religioonipaikades. Meie peame hävitama nende lokaalse ja globaalse võrgustiku, selles peavad osalema kõik vabadust armastavad riigid,» teatas Trump.

Trumpi sõnul peab tsiviliseeritud maailm terrorismile vastu astuma, sest muidu rünnakud ei lõpe.

Saksa politsei teatel ei ole veel andmeid, et Berliini jõuluturul aset leidnu taga olid džihadistid.

Saksa siseminister Thomas de Maizière sõnas, et ta ei taha kasutada veel sõna «rünnak», kuigi kõik märgid viitavad sellele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles