Postimees Berliinis: politsei on igal pool, juba tuuakse lilli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliinis viibiv Postimehe ajakirjanik Heilika Leinus ütleb, et linnas valitseb rahulik, ent samas morn ja rõhutud meeleolu.

«Hästi palju politseid on näha. Ja juba on toodud ka lilli,» ütleb Leinus. Ta räägib, kuidas tema kohalikud sõbrad kasutasid eile aktiivselt Facebooki erirakendust – kui elukohaks märgitud Berliin, siis sai enda kohta teada anda.

«Muidu on hästi sünge,» kirjeldab Leinus meeleolusid. 

Postimehe endine peatoimetaja Merit Kopli, kes töötab alates selle aasta sügisest Berliinis Eesti kultuurisaadikuna, ütles täna Postimehele, et oli vaid tund-poolteist enne rünnakut Breitscheidplatzi jõuluturult läbi käinud.

«Olin just käinud sel jõuluturul ja Kurfürstendammil kinke ostmas. Põhimõtteliselt olin ma seal umbes tund aega enne rünnakut,» rääkis Kopli.

«Ma astun alailma sellelt turult läbi, see on mu lemmikturg,» ütles kultuurinõunik, märkides, et see asub tema Berliini kodust vaid ühe S-Bahni peatuse kaugusel. «See turg oli, kahjuks tuleb kasutada minevikku, lihtsalt imeilus, nagu muinasjutumaa,» sõnas ta. «Jõuluturge on tegelikult terve linn täis, aga Kurfürstendammi kandis oli see kindlasti kõige suurem ja kõige populaarsem,» rääkis Kopli.

«Kui selline katastroof ennast nii lähedalt puudutab, on see ikka täiesti teine tunne kui eemalt uudiseid vahendades,» jagas Kopli. «Mina, kes ma olen elu aeg ajakirjandust teinud ja palju just välisuudiseid, mis tihti ju seotud ka surmadega, poleks tegelikult elu sees uskunud, kuidas see mõjub. Kui uudist kuulsin, hakkasid mul lihtsalt pisarad jooksma,» ütles ta, lisades, et see oli tema enda jaoks üllatav reaktsioon. «Ma ise ei tundnud ennast ära.»

Täna on Kopli sõnul Berliini tänavatel kindlasti rohkem politseinike näha, aga üldiselt on inimesed vaoshoitud. «Kui ma Berliini Eesti saatkonda tööle tulin, siis Kurfürstendamm oli osaliselt liikluseks suletud. Politseinikke on piirkonnas tavaliselt mõistagi märksa rohkem. Metroo ja bussiliiklus toimub,» kirjeldas Kopli. «Bussis oli ka punaste silmadega inimesi, aga eks Saksa inimesed on loomu poolest vaoshoitud. Nad ei lähe väga keema, vaid elavad ikka enda sisse.» «Küll aga öeldakse, et jõulude ilu ja toredus on kõigi jaoks siin möödas. »

Postimehe küsimuse peale, kas tegu võib olla n-ö esimese hoiatusega enne veel massiivsemalt rünnakut, vastas Kopli, et seda on võimatu spekuleerida.

Novembris väljastas USA välisministeerium oma kodanikele hoiatuse jõulupühade ajal Euroopasse reisimisel, soovitades pühadeaegsetel üritustel ja väliturgudel ettevaatlik olla. Berliinis elav ja töötav Kopli nii mustades toonides olukorda ei näe. «Kindlasti tasub jälgida, mis infot edastab meie välisministeerium. Aga eks selliste rünnakute eesmärk ongi hirmu külvata ja elu ei saa seisma jääda.»

Rünnaku kajastust Saksa meedias kommenteerides ütles Kopli, et arvestades selle toimumisaega, siis üleriigilistesse paberlehtedesse uudis peaaegu, et ei jõudnud, küll aga oli see Frankfurter Allgemeines esiküljel. «Põhirõhk on ikka portaalidel.»

Berliinis elav eestlannast doktorant Eva Liias ütleb, et kohalik rahvas ei uskunud varem hästi, et midagi sellist võiks ka nende linnas toimuda. «Nad arvasid, et Saksamaa on moslemitesse alati nii hästi suhtunud,» ütleb Liias. Seda suurem oli üllatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles