May mainis Brexiti üleminekuperioodi võimalikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May.
Peaminister Theresa May. Foto: WILL OLIVER/EPA/Scanpix

Briti peaminister Theresa May ütles teisipäeval, et kavatseb 2019. aastaks Euroopa Liiduga läbi rääkida nii Suurbritannia lahkumise kui ka riigi tulevase suhte üle blokiga, tunnistades, et vaja võib minna üleminekuperioodi.

May ütles parlamendikomisjoni ees, et Briti valitsus ja firmad võivad vajada kohanemisaega. Tegemist on peaministri esimeste märkustega, kus ta on maininud võimalikku üleminekuperioodi.

May on lubanud alustada Suurbritannia lahkumisprotsessi EList hiljemalt 2017. aasta märtsis, et viia see lõpule enne 2019. aasta kevadele kavandatud Euroopa Parlamendi valimisi.

«Ma ootan meilt võimet jõuda läbirääkimistel kokkuleppele kahe aastaga, ent võib juhtuda, et mõnede praktiliste aspektide tõttu läheb pärast seda vaja rakendusperioodi,» lausus valitsusjuht.

Rahandusminister Philip Hammond on öelnud, et kokkulepe üleminekuperioodis võib olla abiks kohanemisel ELi liikme staatusest üleminekuga tulevasse seisundisse.

«Ma töötan lähtuvalt eeldusest, et me räägime ELiga lahkumiskokkulepe ja uute kaubanduskorralduste üle läbi paralleelselt,» sõnas peaminister vastuseks parlamendisaadikute küsimusele. «Minu hinnangul on see mõistlik.» 

ELi Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier ütles varem detsembris, et Suurbritannia lahkumislepe tuleks sõlmida hiljemalt oktoobriks 2018, et jätta ELi liikmesriikidele aega selle ratifitseerimiseks.

May lükkas tagasi küsimused selle kohta, kas Briti parlamendil lubatakse lahkumisleppe üle hääletada, öeldes vaid, et parlamendile antakse piisavalt aega selle arutamiseks.

Peaminister lubas pidada jaanuaris Brexiti teemal üksikasjalikuma kõne ja sõnas, et Suurbritannia kavatseb märtsi tähtajast kinni pidada.

Briti ülemkohus otsustab jaanuaris, kas May vajab Lissaboni lepingu artikkel 50 ehk lahkumisklausli aktiveerimiseks parlamendi heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles