Ankara linnapea arvates on Vene saadiku tapmise taga gülenistid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anakara linnapea İbrahim Melih Gökçek
Anakara linnapea İbrahim Melih Gökçek Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi Ankara linnapea İbrahim Melih Gökçeki arvates on Venemaa suursaadiku Andrei Karlovi tapjateks USAs resideeruv endine imaam ja jutlustaja Fethullah Gülen ja tema pooldajad.

Venemaa saadik Türgis lasti türklasest politseiniku poolt maha 19. detsembril Ankaras kunstinäituse avamisel, edastab express.co.uk.  

Venemaa suursaadik Türgis Andrei Karlov tapeti kunstinäituse avamisel Ankaras
Venemaa suursaadik Türgis Andrei Karlov tapeti kunstinäituse avamisel Ankaras Foto: YAVUZ ALATAN/AFP/Scanpix

Gökçeki andmetel kuulub 22-aastane saadikutapja gülenistide terroriorganisatsiooni Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), mida Türgi valitsuse arvates juhib Gülen.

Türgi politsei teatas, et Karlovi tapmise uurimises keskendutakse gülenistidele, kuna Gülen ja ta pooldajad on pidevalt õõnestanud Türgi valitsuse jalgealust ja nad üritavad seni võimu haarata.

«Karlovi tapmise eesmärgiks oli kahjustada Türgi ja Venemaa vahelisi suhteid, kuid me teeme kindlaks, kes on saadiku tapmise taga ja nad saavad karistada. Ründaja oli politseinik ja meie andmetel terroriorganisatsiooni liige,» teatas Ankara linnapea Twitteris.

Gülen eitas seotust saadiku tapmisega ja mõistis selle rünnaku hukka.

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen Foto: Chris Post/AP/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kontakteerus pärast Karlovi tapmis USA välisministri John Kerryga ja edastas oma kahtlused juhtunu kohta.

Türgi süüdistab Gülenit riigipöördekatses ja nõuab, et USA ta Türgile välja annaks. 

Lisaks Türgi krimiuurijatele tegeleb suursaadik Karlovi tapmise uurisega ka Venemaa politseiüksus, mille liikmed lendasid Ankarasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles