Wiesenthali keskus nõuab muusikakanalilt vabandamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SSi vormimüts.
SSi vormimüts. Foto: Wikipedia.org

Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse hinnangul peaks muusikakanal MTV Japan vabandama, kuna telekanal lasi eetrisse intervjuu natsimundris popkollektiiviga.

Keskus avaldas nördimust 23. veebruaril telekanali eetris ilmunud loo pärast, milles kuus Jaapani kollektiivi Kishidan liiget kandsid intervjuud andes mundrit, mis meenutas Natsi-Saksamaa SS-vägede vormi, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Sellisele häbiteole ei ole vabandust,» lausus Ühendriikide linnas Los Angeleses asuva organisatsiooni esindaja rabi Abraham Cooper, kes saatis protestikirja nii MTV Jaapani harule, maailma ühele suurimale plaadifirmale Sony Music ning Jaapani plaadifirmale Avex.

«Ma olen täiesti teadlik, et paljud Jaapani noored on kahetsusväärselt harimatud valdkonnas, mis puudutab Jaapani impeeriumi toime pandud inimsusevastaseid kuritegusid Teise maailmasõja ajal okupeeritud Aasias,» selgitas Cooper, kelle sõnul oleks pidanud ülemaailmsed organisatsioonid sellist olukorda vältima.

Mundritel, mida bändiliikmed kandsid, võis uudistevõrgu AFP teatel näha ka mitmeid Natsi-Saksamaa sümboleid – sõjaliste teenete eest antud Raudristi aumärki, nn SSi pealuud ehk Totenkopfi ja Natsi-Saksa vapilooma kotkast kujutavaid märke. Samas ei kandnud bändiliikmed svastikat.

«Vaatamata demokraatlike riikide pingutustele võidelda fanatismi, rassismi ja vihkamiskuritegudega, on noori inimesi, keda veetleb rassistlik ideoloogia ning natsismi sümbolid, mis inspireerisid ka Kishidani kantud mundreid,» lisas Cooper, kes kutsus bändi ja juhtunuga seotud asutusi vabandama.

Ka avaldas Wiesenthali keskus valmisolekut saata Jaapanisse holokaustist eluga pääsenud inimene, kes võiks anda MTV-le intervjuu koonduslaagrites veedetud nooruspäevadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles