Gambia ülemkohus lükkas presidendi kaebuse arutamise edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia president Yahya Jammeh ja tema abikaasa Zeinab Suma Jammeh visiidil Ühendriikidesse.
Gambia president Yahya Jammeh ja tema abikaasa Zeinab Suma Jammeh visiidil Ühendriikidesse. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Gambia ülemkohus teatas kolmapäeval, et lükkab 10. jaanuarini edasi president Yahya Jammehi kaebuse arutamise, milles nõutakse valimistulemuste tühistamist.

Jammeh keeldus kolmapäeval taas valimiskaotusest hoolimata tagasi astumast. President, kelle ametiaeg lõpeb jaanuaris, on kutsunud üles korraldama uusi valimisi.

"Me ei palu valimiskomisjonilt minu võitjaks kuulutamist. Õiglus peab valitsema ning ainus viis selleks on uute valimiste korraldamine, nii et iga gambialane hääletaks. See on ainus viis, kuidas me saame selle küsimuse rahumeelselt ja õiglaselt lahendada," ütles president televisioonis tehtud avalduses.

"Kui kohus küsimust ära ei otsusta, ei toimu 19. jaanuaril (valimised võitnud Adama Barrow) ametissevannutamist," ütles Jammeh, kelle partei kaebas valimistulemused kohtusse.

Gambia president kritiseeris ka Lääne-Aafrika regionaalühendust ECOWAS, mis on kutsunud teda valimistulemusi asutama. "Minu õigusi ei tohi rikkuda ja mind ei tohi hirmutada piirini, kus ma alistun väljapressimisele." 

Viimaste ametlike tulemuste kohaselt toetas Barrowd presidendivalimistel 43,29 ja Jammehi 39,64 protsenti hääletanuist. Valimisosaluseks teatati 59 protsenti. Esialgsete valimistulemuste järgi oli Barrow ülekaal mitme protsendi võrra suurem.

Barrow sõnul ei ole 22 aastat Gambiat valitsenud presidendil põhiseaduslikku alust valimistulemusi mitte aktsepteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles