ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab Iisraeli asundustegevuse peatamise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekunõukogu hakkab arutama Iisraeli asundustegevust.
Julgeolekunõukogu hakkab arutama Iisraeli asundustegevust. Foto: Drew Angerer/AFP

ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab neljapäeval Egiptuse esitatud resolutsiooni üle, milles nõutakse Iisraeli asundustegevuse peatamist, teatasid diplomaadid.

Samasugusele resolutsioonile pani USA 2011. aastal veto.

Resolutsioonivisandis nõutakse muu hulgas, et "Iisrael peataks koheselt ja täielikult kogu asundustegevuse okupeeritud Palestiina territooriumil, sealhulgas Ida-Jeruusalemmas".

Ühtlasi tuuakse välja, et asunduste peatamine on olulise tähtsusega kahe riigi lahenduse päästmiseks ja kutsutakse üles astuma viivitamatult samme juba vastu võetud kahjulike otsuste tagasipööramiseks.

Rahvusvaheline kogukond peab kõiki juudiasundusi annekteeritud Ida-Jeruusalemmas ja Läänekaldal ebaseaduslikeks olenemata sellest, kas Iisraeli valitsus on andnud nende ehitamiseks loa või mitte.

Eelmisel nädalal avaldatud arvamusuuring näitas, et 65 protsenti palestiinlastest ei usu enam kahe riigi lahenduse võimalikkusse. Küsitlus näitas ka, et 54 protsendil vastanutest ei ole usku ka president Mahmoud Abbasi liikumise Fatah äsja valitud juhtkonda. Suurem osa rahvusvahelisest üldsusest toetab endiselt Palestiina riigi loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles