Berliini rünnakus kahtlustataval on kriminaalne minevik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini rünnakus kahtlustatav Anis Amri
Berliini rünnakus kahtlustatav Anis Amri Foto: HO/AFP/Scanpix

Saksa võimud kahtlustavad Berliini jõuluturul toimunud veoautorünnakus Tuneesia päritolu Anis Amrit, kelle kohta anti välja rahvusvaheline tagaotsimiskuulutus.

Uurimine näitas, et 24-aastasel Amril on kriminaalne minevik, mille tõttu ta ei saanud Saksamaal asüüli ning ta on kasutanud kuut erinevat nime ja esinenud kolme riigi kodanikuna, edastab Reuters.

Anis Amri
Anis Amri Foto: VIA REUTERS/REUTERS/Scanpix

Saksa võimude palvel otsisid Tuneesia julgeolekutöötajad üles Amri sugulased, kes elavad Tuneesia keskosas ja nad kuulatakse üle. Kahtlusaluse mehe perekond elab maapiirkonnas ja nad on võrdlemisi vaesed.

Tuneesia raadiojaam Mosaique FM teatas, et Amri on varem saanud vägivallakuritegude eest karistada nii oma kodumaal Tuneesias kui põgenikuna Itaalias.

Tuneesia kohus mõistis Amri vägivaldse röövi eest tagaselja viieks aastaks vangi, Itaalias määrati talle kooli süütamise eest nelja aasta pikkune vangistus.

Itaalia uudisteagentuuri ANSA teatel saatsid Itaalia võimud selle tuneeslase pärast vangist vabanemist riigist välja, kuid Tuneesia bürokraatlike takistuste tõttu ei saanud ta kodumaale kohe tagasi minna.

Amri isa teatel lahkus ta poeg Tuneesiast seitse aastat tagasi. Saksa migratsioonivõimude andmetel jõudis mees Saksamaale 2015. aasta juulis.

Varasemad kuriteod ja karistused takistasid Amril Saksamaal asüüli saamast, ta asüülitaotlus lükati tagasi selle aasta juulis. Mees taheti Saksamaalt kiiresti välja saata, kuid see venis, kuna ta dokumendid ei olnud korras.

Saksa luure andmetel on Amri olnud kontaktis islamiäärmuslastega ning Tuneesias ja Itaalias uuriti, kas ta võib olla potentsiaalne terrorist.

Saksa politsei pidas Amril silma peal ja nende andmetel oli ta ohtlik, samas aga ei takistatud ta tegutsemist, kuna konkreetsed andmed puudusid.

Amri müüs ja tarbis narkootikume ning mitmel korral sattus ta kõrtsikaklusesse, mille tõttu Saksa politsei ta kinni pidas.

Pärast Berliini jõuluturu rünnakut leiti Poola numbrimärgiga veoautost, mille abil rünnak toime pandi, Amri rahakott, milles olid ta dokumendid.

Saksa politsei otsib Amrit taga ja eile uuriti Berliinis kahte maja, mille kohta saadi vihje, et kahtlusalune võib seal redutada, kuid teda ei leitud.

Saksa võimud on Amri terroristiks tembeldamisega olnud ettevaatlikud. Saksa siseminister Thomas de Maiziére sõnas, et Amri on kahtlusalune, kuid ta ei pruugi olla teo toimepanija, sest selle kohta ei ole lõplikke andmeid.

Amri tagaotsimine ja juhtumi uurimine jätkub.

Saksa võimud panid Amri tabamiseni viiva vihje eest välja 100 000 eurot. 

Saksa politsei teadaanne tuneeslase Anis Amri kohta
Saksa politsei teadaanne tuneeslase Anis Amri kohta Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles