Amnesty: Mosulis on lõksus raskelt vigastatud lapsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastada saanud laps
Vigastada saanud laps Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel võib Iraagis asuvat Mosulit oodata ees humanitaarkatastroof, kuna linnas on lõksus sadu raskelt haavata saanud lapsi.

Organisatsiooni andmetel on Mosuli haiglates puudu ravimitest ja abivahenditest, samuti käib ravimine kiirmeetodil, mille tõttu ei pruugi patsiendid õiget ravi saada, edastab france24.com.

«Iraagi armee valmistus Mosuli tagasivallutamiseks pikalt, kuid samas on tsiviilelanikud jäetud saatuse hoolde. Mosulis on palju lahingutegevuse tõttu vigastada saanud lapsi, kellele ei anta õigeaegselt ega õiget ravi,» teatasid Amnestu esindajad, kes külastasid Põhja-Iraaki detsembri alguses.

Iraagi valitsusväed üritavad USA juhitava koalitsiooni abil vallutada Mosulit tagasi äärmusrühmituse Islamiriik käest. Džihadistid said selle linna oma kontrolli alla 2014. aasta suvel.

«Lapsed on Mosuli lahingute süütud ohvrid, nad on pidanud kogema sõda juba väga noorena. Kohtusime lastega, kes olid raskelt vigastada saanud või näinud, kuidas teised rünnakutes viga said. Nad on olnud tunnistajateks oma pereliikmete, sõprade ja naabrite hukkumisele nii granaadirünnakus kui autopommide ja miinide tõttu. Sõja keskel kasvamine ja isiklikud karmid kogemused jätavad jälje kogu eluks,» teatas Amnesty kriisikoordinaator Donatella Rovera.

Vigastada saanud lapsed koos isadega
Vigastada saanud lapsed koos isadega Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Mosulis haavata saanud lapsed viiakse küll haiglatesse, kuid nendega tegeletakse alles pärast täiskasvanuid või siis põgenikelaagritesse, kus on olud karmid ja selle tõttu ei ole ellujäämisvõimalused kuigi suured.

Amnesty esindaja sõnul peaksid nii Iraagi võimud ja väed kui USA juhitavad liitlased pöörama rohkem tähelepanu tsiviilelanikele ja nende kaitsele.

  «Kui on ressursse, et pidada sõda, siis peab olema ka ressursse, et hoolitseda konfliktis kannatada saanute eest,» teatas Rovera.

Amnety teatel on humanitaarolukord kõige hullem Mosuli idaosas, kus on alles vaid paar haiglat, mis on vigastada saanuid täis.

Mosulist asub 80 kilomeetri kaugusel Erbil, mis on Kurdistanis ja kus on haiglates vabu kohti, kuid Mosuli elanikel on sinna keeruline pääseda, sest selleks on vaja eriluba.

Vigastada saanud Iraagi lapsed haiglas
Vigastada saanud Iraagi lapsed haiglas Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Paljud lahingute eest põgenenud pered on jäänud «halli tsooni» lõksu, nad ei pääse edasi kurdide alale ega ka linna tagasi. Tegemist on «eikellegi maaga», kus ei kehti mitte mingisuguseid kokkuleppeid ega reegleid ja kus on suur oht mahalastud saada.

«Mosuli tagasivallutamist Islamiriigi käest valmistati kaua ette, kuid Iraagi võimud ja nende liitlased keskendusid sõjategevusele, jättes tsiviilelanikud saatuse hooleks. See oli juba enne linna vallutamise plaanimist selge, et ka tsiviilelanike seas võib olla ohvreid ja nad vajavad haiglaravi,» selgitas Amnesty esindaja Rovera.   

Mousulis on puudus nii toidust, veest, kütusest kui ravimitest ja selle tõttu on seal hinnad märgatavalt kerkinud.

Humanitaarekspertide sõnul on eelkõige ohus lapsed, kellest osal on tekkinud alatoitumus, veepuudus ja mitmesugused haigused.

Amnesty Internationali teatel peaksid sõdivad pooled aitama tsiviilelanikel linnast lahkuda, luues neile turvalisi põgenemisteid.

«Mosulis on tsiviilelanike, kaasa arvatud kannatada saanud laste olukord katastroofiline. Kui midagi ruttu ette ei võeta, hakkavad sajad vigastada saanud lapsed surema. Seega võib oodata humanitaarkatastroofi,» tõdes Amnesty esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles