Ukraina: ameeriklaste kingitud droonidest ei ole kasu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas kasutatav väikedroon RQ-11B Raven.
Ukrainas kasutatav väikedroon RQ-11B Raven. Foto: AFP/SCANPIX

Kiievile tarnitud ja miljoneid dollareid maksnud droonid osutusid vähetõhusateks, edastas lääne meedia, viidates Ukraina peastaabi ülema nõunikule Natan Hazinile.

Ukraina sai 72 väikedrooni RQ-11B Raven, mis Hazini sõnutsi jätsid Ukraina kasutajatele sedavõrd mannetu mulje, et tema arvates tuleks need Ameerikasse tagasi saata.

AeroVironment toodetavad droonid RQ-11B Raven on väikesed kaasaskantavad lähiluure- ja -seirelennumasinad. Eeldati, et neid saab tõhusalt kasutada Ida-Ukrainas.

Tegelikkus aga näitas, et erinevalt võitlusest Afganistani, Iraagi ja Süüria halvastivarustatud vastastega on need raadioelektroonilise vastutegevuse tingimustes vähetõhusad ja kergesti hävitatavad.

Vene drooniasjatundja Deniss Fedutinov ütles Interfaxile, et see on üsna tüüpiline olukord. «USA osutab liitlasriikidele üsna tihti relvaabi, tarnides aegunud tehnikat, mis on enda juurest juba mahakantud,» ütles ta – märkides, et USA vägi ise kasutab juba uuemaid Raveneid.

Lääne meedia andmetel saadeti droonid Ukrainale 2016. aasta suvel. Märtsist juulini õpetati Alabamas Redstone Aresenali sõjaväebaasis Raveneid kasutama 38 Ukraina asjatundjat. Ukrainale tarnitud droonid maksid 12 miljonit dollarit. Need kuuluvad Ühendriikide Ukrainale osutatava 600 miljoni dollari suuruse relvaabi hulka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles