Itaalias tapeti Berliini tururünnaku peakahtlusalune (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia politsei lasi täna Milanos maha Berliini tururünnaku peakahtlusaluse Anis Amri, teatas Itaalia uudisteagentuur ANSA.

Milano äärelinnas toimunud tulevahetus leidis Itaalia väljaande Panorama postitatud lühikese video põhjal aset varahommikul, kui oli veel pime.

Itaalia ametnikud Anis Amri surnukeha juures. Foto:
Itaalia ametnikud Anis Amri surnukeha juures. Foto: Foto: AP/Scanpix

Saksamaa siseministeeriumi pressiesindaja rääkis tänasel pressikonverentsil, et puudub ametlik valitsusepoolne kinnitus, et Itaalias tapetud mehe näol on tõesti tegu Berliini ründajaga, kuid märgid viitavad üha selgemalt asjaolule, et tegemist oli sama inimesega. Saksamaa valitsus on Seiberti kinnitusel Itaalia võimudele väga tänulik.

Siseminister Marco Minniti ütles Roomas toimunud pressikonverentsil, et tuneeslane Anis Amri sai surmavalt haavata pärast tule avamist politseinike pihta, kes olid peatanud tema auto rutiinseks kontrolliks umbes kell kolm hommikul (Eesti aeg kell neli). Itaalia päevaleht Corriere della Serra sõnul karjus mees tuld avades politseinikele: «Allahu akbar!»

«Pole kahtluse varjugi, et tapetu on Anis Amri,» ütles minister, kelle sõnul teavitati asjast Saksa võime viivitamatult.

Minniti kiitis ühtlasi Itaalia korrakaitsejõude. «Niipea, kui ta sisenes meie riiki, muutus see mees Euroopa kõige tagaotsitumaks inimeseks. Tuvastasime ja neutraliseerisime ta koheselt ja see tähendab, et meie julgeolekujõud töötavad tõeliselt hästi,» lausus ta. 

Ajakirjanduse andmetel peatas politsei Amri auto Milano Sesto San Giovanni linnaosas tavapäraseks kontrolliks.

Mees võttis aga püstoli välja. Järgnes tulevahetus, mille käigus lasti ta maha, vahendas Itaalia uudisteagentuur ANSA. Ka üks politseinik sai haavata.

Kohtueksperdid sündmuspaika uurimas. Foto:
Kohtueksperdid sündmuspaika uurimas. Foto: Foto: AP/Scanpix

Saabus läbi Prantsusmaa

Amrit kahtlustati esmaspäeval Berliini Breitscheidplatzi jõuluturul veokiga rahva sekka sõitmises. Rünnakus sai surma 12 ja viga 48 inimest. Mitukümmend inimest on haiglas.

Saksa prokuratuur kuulutas Amri kolmapäeval tagaotsitavaks ning pakkus tema tabamiseni viiva informatsiooni eest välja 100 000 euro suuruse preemia, kuid hoiatas, et kahtlusalune võib olla vägivaldne ja relvastatud.

Saksa siseminister Thomas de Maizière ütles eile, et Berliini rünnakus kasutatud veoauto kabiinist leiti Amri sõrmejäljed.

Amri jõudis Itaaliasse rongiga läbi Prantsusmaa sõites. Chambéry'st reisis mees Torinosse, sealt samuti rongiga edasi Milanosse, saabudes sinna täna öösel kella ühe paiku.

Kahtlusalusel oli sidemeid Itaaliaga. Sinna oli ta saabunud 2011. aastal pärast revolutsiooni Tuneesiast põgenedes. Varsti pärast saabumist mõisteti ta Itaalias vangi põgenikekeskuses tulekahju süütamise eest. Amri vabanes 2015. aastal ja rändas edasi Saksamaale.

Sama relvaga tapeti ka veokijuht

Itaalia uudiskanal SKYTG kinnitas, et sündmuspaigalt leitud Anis Amri relv on vastavuses sellega, millega tapeti poola veokijuht Lukasz Urban. Just pooolaga autoga sõitis Amri sisse Berliini jõuluturule. 

Milanos kohapeal võis näha vereplekke:

Politseinikud kui kangelased

Itaalia meedia andmeil tappis Amri 29-aastane Luca Scati nime kandev politseinik. Tema haavata saanud kolleeg oli 36-aastane Cristian Movio.  

Viimaste andmete kohaselt paraneb Movio haiglas jõudsalt:

Jaoskond, milles politseinikud töötasid: 

Kuulivest, mis päästis tõenäoliselt Cristian Movio elu: 

Siseminister Marco Minniti teatas juba, et tahaks mõlemat korrakaitsjat tänutäheks emmata. Samas on mõnelt poolt kostnud kriitikat selle üle, et Itaalia võimud on operatsioonis osalenud politseinikke nii detailselt kirjeldanud. 

Itaalia politsei ütleb, et nad ei saanud Amri võimaliku saabumise kohta mingit vihjet. «Meil polnud mingit luureinfot, et ta võib olla Milanos,» lausus politseiülem Antonio De Iesu. Tema sõnul tabati terrorist tavapärase patrulli käigus – vastasel juhul oleks talle lähenetud märksa ettevaatlikumalt.

Varem jõuluturu rünnaku eest enda peale ametliku vastutuse võtnud terrorirühmitis Islamiriik (ISIS) üritas aga ka Amri hukkumise pealt kasu lõigata.

«Berliini ründaja korraldas uue rünnaku Itaalia politseipatrulli vastu Milanos ja sai tulevahetuses surma,» teatas ISISega seotud uudisteagentuur Amaq, mis avaldas täna ka video, milles nende sõnul Amri avaldab truudust ISISe liidrile Abu Bakr al-Baghdadile.

Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/SCANPIX
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/SCANPIX Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksamaa peab terroriohu taset kõrgeks

Hoolimata Berliini veokiründaja tapmisest Itaalias püsib terrorioht Saksamaal kõrgena, ütlesid nii Saksa liidukantsler Angela Merkel kui ka siseminister Thomas de Maizière täna.

Siseministri sõnul tunneb ta suurt kergendust, et ründaja ei ole enam ohuks. «Nüüd on aeg rääkida rünnaku tagajärgedest,» lisas de Maizière.

«Me võime nädala lõpus hingata kergendunult, kuna akuutne oht on möödas,» ütles Merkel ajakirjanikele. «Sellest hoolimata terrorioht üldiselt on alles, nagu see on olnud mitu aastat. Me kõik teame seda,» lisas.

Merkeli sõnul tuleb põhjalikult analüüsida, mis läks valesti, et Saksa julgeolekuteenistused ei suutnud Amrit peatada.

«Amri juhtum tõstatab küsimusi - küsimusi, mis ei ole ainult selle kuriteoga seotud, kuid ka varasema ajaga, kui ta saabus Saksamaale 2015. aasta juulis,» ütles kantsler. «Peame nüüd intensiivselt uurima, milliseid ametlikke protseduure tuleb muuta.»

Ka lubas Merkel telefonikõnes Tuneesia presidendile, et Saksamaa kiirendab märkimisväärselt tagasilükatud asüülitaotlejate tagasisaatmist.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles