Jaapani peaminister saabus Hawaiile

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Hawaiil Honolulus.
Jaapani peaminister Shinzo Abe Hawaiil Honolulus. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapani peaminister Shinzo Abe saabus esmaspäeval Hawaiile enne sümboolset kohtumist USA presidendi Barack Obamaga Pearl Harbori rünnakupaigas.

Jaapani liidrid on Pearl Harborit varemgi külastanud, ent Abest saab esimene Jaapani peaminister, kes külastab US Arizona memoriaali.

Sõjalaeva USS Arizona vraki kohal asuvat memoriaali külastab igal aastal kaks miljonit turisti, palverändurit ja veterani. Jaapani rünnakus hukkus 1177 USS Arizona mereväelast.

Jaapani rünnakuga USA mereväebaasile Pearl Harboris 7. detsembril 1941 algas Teine maailmasõda Vaiksel ookeanil.

USA kuulutas Jaapanile sõja päev hiljem, 8. detsembril.

Abe ütles enne Jaapanist lahkumist, et külastab Pearl Harbori memoriaali, sest "me ei tohi kunagi korrata sõja õudusi".

"Koos president Obamaga tahaksin väljendada maailmale seda tulevikku suunatud tõotust ja leppimise väärtust," sõnas peaminister ajakirjanikele.

Hawaiile saabumise järel külastas ta saarel Ehime Maru memoriaali, mis on püstitatud 2001. aasta 9. veebruaril Ühendriikide allveelaeva USS Greeneville ja Jaapani kalalaeva kokkupõrkes hukkunud üheksa jaapanlasest poisi ja mehe auks.

Abe teeb Hawaiile visiidi pärast seda, kui Obama külastas mais Hiroshimat, millele Ühendriigid viskasid Teise maailmasõja lõpus maailma esimese tuumapommi.

"Tahaksin kasutada seda (kohtumist Obamaga) võimalusena saata maailmale sõnum, et me kavatseme oma liitu tulevikus veelgi tugevdada ja hoida," sõnas Abe detsembri algul. "Samal ajal tahan kasutada seda võimalusena tähistada Jaapani ja USA leppimise väärtust." 

Abe abikaasa Akie külastas Pearl Harborit augustis ning kirjutas Facebookis, et palvetas Arizona memoriaali juures ja viis sinna lilleohvri.

Jaapani rünnakus Pearl Harborile sai surma üle 2400 Ühendiikide sõjaväelase ja tsiviilisiku, purustati 20 ankrus olnud laeva ja hävitati 164 lennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles