Leedu ei lubanud riiki kaasmaalaste fondi esindajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Leedu piirivalvurid arreteerisid Vilniuse lennujaamas ja saatsid piirilt tagasi musta nimekirja kantud Vene kaasmaalaste fondi esindajad.

Leedu piirivalvurid pidasid 15. detsembril Vilniuse lennujaamas kinni ja saatsid tagasi kaks venemaalast. Lugu ei avalikustatud, kuni 23. detsembril tegi Vene välisministeerium vastavasisulise avalduse, mida Leedu diplomaadid veel samal päeval BNSile kinnitasid.

Vene välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova kommenteeris reedel Leedu ametkondade keeldumist lubada riiki välismaal elavate kaasmaalaste toetamise ja nende õiguste kaitsmise fondi esindajaid. Tema sõnutsi on tegemist Vilniuse järjekordse Venemaa vastase sammuga, mis jätab kindlasti jälje Vene-Leedu edaspidistele suhetele, mis on selletagi keerulised. Zahharova märkis, et Leedu ametkondade tegevus ei jää Venemaa vastuseta.

Tema kinnitusel sõitsid fondi esindajad Leetu kohalike venelaste kutsel konverentsile.

«Kaht Leetu saabunud Venemaa kodanikku ei lastud riiki, sest nende nimed olid kantud nimistusse isikutest, kel on keelatud Leetu siseneda. See otsus langetati järgides kõiki juriidilisi protseduure. Kui need isikud ei ole selle otsusega rahul, võivad nad selle Leedu seaduste alusel vaidlustada,» ütles reedele BNSile välisministeeriumi pressisekretär Kęstutis Vaškelevičius.

Leedu luure on hulk aastaid osutanud aruannetes kaasmaalaste fondile kui Venemaa poliitilisele relvale Leedu halvustamiseks ja rahvuslike pingete kruvimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles