Fotod ja video: USA paigutab Venemaa külje alla tonnide viisi rasketehnikat

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle aasta kevadel teatas Ameerika Ühendriikide kaitseministeerium, et saadab järgmise aasta alguses Ida-Euroopasse soomusbrigaadi osana üksuste jätkuvast rotatsioonist eesmärgiga kinnitada liitlastele toetust ajal, mil kasvab mure üha agressiivsemaks muutuva Venemaa pärast.

See on esimene suuremahuline ameeriklaste vägede paigutamine alliansi uutesse liikmesriikidesse. Esimesena saab seda ülesannet täita Colorado osariigist pärit 4. diviisi 3. soomusbrigaad, tuntud ka kui Raudhobu.

Nagu viitab väeüksuse hüüdnimi, tuuakse lisaks umbes 4500 sõdurile kaasa palju rauda. Tõepoolest, arvud räägivad enda eest. Üle 2000 ühiku veerevat tehnikat, nende seas 80 tanki M1A2 Abrams, 180 lahingusoomukit Bradley, 18 liikursuurtükki M109A6 Paladin ja palju muud. Kokku üle 100 000 tonni.

«Toome kaasa oma parima lahingutehnika. Ei midagi uhiuut ega eksperimentaalset. Sama, mida oleme kasutanud 15 aastat. Aga see näitabki, kui tõsiselt oleme pühendunud oma liitlaste kaitsmisele,» kommenteeris üks brigaadi komandöridest.         

Sõdurite jaoks tähendab selline suur logistiline operatsioon õudusunenägu. Vähemalt nii nad räägivad. Üks kõrge ohvitser seletas diplomaatiliselt: «Õpime uuesti seda, mille oleme vahepeal ära unustanud.» Ta vihjas sellele, et viimane selline vägede paigutamine üle suure lombi toimus külma sõja ajal 80ndatel.

3. brigaad on kolimiseks juba valmis. Selleks oli vaja mägises Colorado Springsi linnas asuvas Fort Carsoni nimelises sõjaväebaasis laadida masinad rongivagunitele. Sealt toimetati tehnika edasi Beaumonti sadamasse Texasesse, kus ees ootas kolm laeva. Viimaste andmete järgi peaks laadung jõudma 6. jaanuaril Bremerhaveni sadamasse Saksamaal.

Kui tehnika maismaal maha laaditakse, peab see 12 päevaga raudteed mööda jõudma kogunemispaika Poolas Żagańis. Seda võimekust on lihvitud juba eelnevate missioonidega Lähis-Itta.

Samal ajal, kui tehnika jõuab Saksamaale, lennutatakse sõdurid otse Colorado Springsist Euroopasse ja nad peavad sama kiiresti jõudma kogunemispaikadesse Poolas, et näidata üles oma kiirust. Seda võimekust on lihvitud missioonidel Afganistanis ja Iraagis. Seejärel lendavad sõdurid, kaasas isiklik varustus, lennukiga paiknemispaika Żagańis.

Kui brigaad on Poolas end sisse seadnud, liigub märkimisväärne osa selle allüksustest edasi oma paiknemiskohtadesse: peamiselt Baltimaadesse, Rumeeniasse ja Bulgaariasse. Ent see ei tähenda, et brigaadibaas Poolas jääks hõredaks. Vastupidi. Peale soomusvõimekuse jääb kohapeale veel suurtükiväepataljon ja teised toetuselemendid.

Ühendriikide sõdurite jaoks jäävad sõjaväebaasid NATO kuues kirdeserva riigis, aga ka Ungaris ja Saksamaal, kuhu saadetakse väiksemad üksused, koduks järgnevaks üheksaks kuuks, mille jooksul sõdurid ei saa koju ega kohtu oma lähedastega. Üheksa kuud vältava missiooni lõppedes naasevad sõdurid kodumaale ja sealt saabub juba uus koosseis sõdureid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles