Afganistani esimene naispiloot soovib USAs asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani naispiloot Niloofar Rahmani
Afganistani naispiloot Niloofar Rahmani Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix

Kolme aasta eest sai Niloofar Rahmanist esimene naine Afganistanis, kes asus teenima õhujõudude piloodina, vahendab CNN. 

Rahmani koht ajaloos ja rahvusvahelise sümbolina maksis talle võimaluse Afganistanis elada. Nüüd soovib piloot asüüli USAs.

Rahmani sõnul ei ole tal Afganistanis enam turvaline elada, sest talle on tehtud mitmeid tapmisähvardusi ja paljud valitsuse ametnikud on eluviisi hukka mõistnud.

«Kui ta afganistani naaseks, kardaks ta oma elu pärast,» sõnas Rahmani advokaat Kimberly Motley.

25- aastasest Rahmanist sai 2013. aastal Afganistani esimene riigi õhujõududes teeniv naispiloot. «Ma tahtsin alati piloodiks saada,» sõnas ta. «Piloodiks saamine oli minu isa unistus.»

Mida enam Rahmanit naistele eeskujuks toodi, seda enam teda ka kritiseeriti. Kriitikalainele reageerisid samuti kõrged Afganistani sõjaväeametnikud. Kui naispiloot USA-lt asüüli taotles, palus kindral Mohammad Radmanish Ühendriikidel tema asüülitaotlus tagai lükata, sest mees oli kindel, et Rahmani valetas oma taotluses saadud ähvarduste kohta.

Rahmani sõnul ei ole ähvardusi saanud mitte ainult tema, vaid ka kogu tema perekond, seetõttu on nad olnud mitu korda sunnitud kolima.

Naispiloot on viimase aasta jooksul treeninud mitmes õhujõudude baasis Lõuna-USAs.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles