USA ülikoolis hakatakse vaagima valge olemise probleeme (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KKK liikmed ööpimeduses seismas.
KKK liikmed ööpimeduses seismas. Foto: Jay Reeves/AP/Scanpix

Järgmise semestri igal kolmapäeval kohtuvad doktorantuuris õppiva Damon Sajnani ainet võtvad Wisconsini ülikooli tudengid USAs, et põhjalikult arutada valgete inimeste põhjustatud probleeme, vahendab Washington Post. 

Kuid aine nimi- The Problem of Whiteness- otsetõlkes valge olemise probleem, on tekitanud enne ainekava uurimist suurel hulgal vastuolusid. «Kas olete kunagi mõelnud, mida valge nahavärv tõeliselt tähendab? Kui olete nagu enamus teisi, on vastus arvatavasti ei. Kuid siin on teie võimalus!» seisab selle kirjelduses.

«Kriitiliste valge olemise õpingute eesmärk on mõista, valge nahavärvuse sotsiaalset ülesehitatust ja kogemist, et kaasa aidata valgete ülemuslikkuse lammutamisele,» lisatakse seal.

Veel lubatakse õpingute käigus uurida, kuidas valged rassi vaatlevad ning millega valge nahavärviga inimesed teadlikult ning alateadlikult institutsionaalse rassismi juurdumisele kaasa aitavad.

Ainet õpetatakse ülikooli Aafrika õpingute osakonnas.

Aine kõige häälekam vastane on Wisconsini osariigi rahvasaadik David Murphy, kelle arvates «ei peaks maksumaksja raha sellise prahi peale raiskama.»

Murphy saatis Washington Postile ka kirja, milles sõnas, et aine heaks kiitmine paneb teda kahtlema ülikooli juhtkonna otsustusvõimes.

Ülikool kaitses ainet avalduses, kus öeldi, et tegemist on valikainega ja selle eesmärgiks ei ole solvata ühtegi isikut ega etnilist gruppi. «Usume, et see aine, mis on üks tuhandetest meie ülikoolis pakutavatest, aitab huvi tundvatel tudengitel sügavamalt mõista rassiprobleeme,» seisis avalduses. «Aine on väljakutse ja vastus igat tüüpi rassismile.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles