Abe avaldas kaastunnet, kuid ei palunud vabandust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzō Abe embamas Pearl Harbori rünnaku üle elanud ameeriklastest sõjaveterane.
Jaapani peaminister Shinzō Abe embamas Pearl Harbori rünnaku üle elanud ameeriklastest sõjaveterane. Foto: Marco Garcia/AP/Scanpix

Hawaii visiidil käinud Jaapani peaminister Shinzō Abe avaldas üleeile Pearl Harbori memoriaali külastades küll kaastunnet jaapanlaste üllatusrünnaku ohvritele, kuid ei palunud 1941. aasta 7. detsembril toimunud rünnaku eest vabandust.

Koos Abega Pearl Harborit külastanud Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama sõnul on 75 aasta tagune rünnak sööbinud ameeriklaste mällu. Ühendriikide ja Jaapani sõjajärgset liitlassuhet pidas ta kasulikuks aga mõlemale riigile ning kogu maailmale.

«Aastakümnete jooksul on meie liit teinud edukaks mõlemad riigid. See on aidanud kindlustada rahvusvahelist korda, mis on hoidnud ära uue maailmasõja ning aidanud üle miljardi inimese välja suurest vaesusest,» ütles Obama Politico vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles